Grazioli Manual

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
radziulovers
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Grazioli Manual

Post napisał: radziulovers » 12 kwie 2007, 15:56

Witam wszystkich.Mam Pytanko -w swojej pracy pracuję na maszynach firmy Grazioli cesare i z tego co mi wiadomo , są to obrabiarki sterowane numerycznie-na jakim systemie one pracują- w opisie pisze tylko o Allen-Bradley ...czy jest wogóle taki system czy to tylko dostawca tego systemu?????????Maszyna służy do formowania końcówek rur.
Chciałbym się dowiedziec czy w tej chwili jestem ustawiaczem CNC czy tylko ustawiaczem maszyn Grazioli Cesare ( do formowania rur).
Pytam o system ponieważ wszedzie gdy tylko złoze aplikacje np do nowej pracy w ankiecie pojawiają się przykładowe programy FANUC simeric Siemens...czy moja Graziola pracuje na tym systemie???
Błagam pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Radziulovers
GG 1242070
[email protected]

Tagi:

Awatar użytkownika

cieslak_2005r
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: cieslak_2005r » 12 kwie 2007, 17:45

Witaj.
Zapewne pracujesz na czyms takim http://www.graziolicesare.com/

Obrazek

Z tego co pisze na stronie producenta to maszynka jest oparta na sterowniku PLC siemensa
ale z typowym sterowaniem sinumerik czy fanuk niewiele ma wspolnego.
Moze warto w ofercie pracy napisac , ze pracujesz jako ustawiacz automatu do .... opartego na sterowaniu PLC firmy Siemens lub cos w tym rodzaju.

Po dokladniejszym przejrzeniu strony producenta twojej maszynki musze stwierdzic, ze jednak niepracujesz na sterowniku Siemensa a tak jak pisales na sterowaniu Allen Bradley.
Wiekszosc maszynek Grazioli cesare jest na sterowaniu Siemensa i z tad moja pomylka.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2007, 17:51 przez cieslak_2005r, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
radziulovers

Post napisał: radziulovers » 13 kwie 2007, 22:32

Dokładnie to coś takiego---Wielkie dzięki...
mam jeszcze jedno pytanko : Ile potrzeba czasu zeby nauczyc się ustawiac np tokarke CNC sterowaną programem FANUC????????/
Ustawiając standardową graciolke w programie -wpisywałem wartości dla kolejnych czynności NP: narzędzie 1(Tak\Nie) smarowanie (tak\nie) Obrót stołu(tak\nie) itd .Bardziej szczegółowe było ustawienie operacji rolowania tam trzeba ustawic takie wartości jak :dojazdy wolno i szybko do tyłu i do Przodu ) czas pracy , postój , prędkośc obrotów itd...
Jak to sie ma do CNC????????????????????????????????
Radziulovers
GG 1242070
[email protected]

Awatar użytkownika

cieslak_2005r

Post napisał: cieslak_2005r » 14 kwie 2007, 10:52

No coz, zadales ciezkie pytanie. Jak to pisze jeden z kolegow na forum "uczymy sie cale zycie a umieramy glupi".
W tym przypadku jest dokladnie tak samo. Kwestia opanowania danego sterownika czy umiejetnosci ustawiania danej obrabiarki zalezy od kilku czynnikow, m.in:
jak szybko sie osobnik uczy i przyswaja swierza dawke wiedzy, duzo zalezy od tego kto Cie uczy i co chce Ci przekazazac a co chce do grobu zabrac.
Jest tylko jeden duzy problem - czyli jakos niemoge sobie wyobrazic nauki ustawiania obrabiarki na sucho (bez maszyny) .
W niektorych urzedach pracy co jakis czas wychodza naprzeciw potrzebom pracodawcow i co jakis czas organizuja kursy na operatorow cnc. normalnie taki kurs z tego co wiem kosztuje 1200-1800 pln ale moze ma ktos aktualniejsze dane. Moze sproboj wpisac w googlu kurs na operatora cnc

Podam Ci jeszcze link do strony gdzie znajdziesz mnustwo informacji z dziedziny cnc,
ktore dadza Ci poglad na obszernosc tematu. Znajdziesz tam rowniez bezplatny symulator cnc do pobrania.

http://zasada.ps.pl/dydaktyk.html

A jesli chodzi o roznice ustawiania "twojej gracjoli" a "typowej" maszynki cnc np. tokarki to przedewszystkim twoj sprzet jest przeznaczony do wykonywania okreslonego detalu - i wszystko w sterowniku jest zaprogramowane pod katem tej roboty, czyli jak najbardziej uproszczone - tak jak piszesz powyzej : ... narzedzie 1 - tak/nie ... itd.
W typowej tokarce sprawa wyglada zupelnie inaczej.
Podstawa jest stworzenie programu lub ustawienie obrabiarki pod juz gotowy program dla danego detalu, nastepnie dobór oprzyzadowania (szczeki, zabieraki, kly, konik itd...),
dobor narzedzi skrawajacych - a jest w czym wybierac :wink: , dobor parametrow skrawania w zaleznosci od materialu i narzedzi, wybor chlodzenia i wiele innych czynnikow, ktore wychodza w trakcie samego ustawiania obrabiarki.
A jesli chodzi o podjecie pracy to raczej bym Ci polecal szukanie pracy na stanowisku operator cnc niz ustawiacz poniewaz od ustawiaczy wymaga sie o wiele wiecej niz od operatorow , a od operatora do ustawiacza wraz ze zdobytym doswiadczeniem tylko jeden krok. Powodzenia

Autor tematu
radziulovers

Mam jeszcze jedno pytanko...

Post napisał: radziulovers » 03 maja 2007, 21:33

Właśnie dostałem oferte pracy do Holandii na operatora CNC_ co powinienem wiedziec ,co umiec ( w ofercie nie było opisane ze np -posiada umiejętnoś w obsługi programu :Fanuc ,sinumerik czy haidenhain??? jak wygląda praca operatora gdy ma do dyspozycji ustawiacza CNC???????????
Radziulovers
GG 1242070
[email protected]

Awatar użytkownika

cieslak_2005r

Post napisał: cieslak_2005r » 03 maja 2007, 23:13

witaj.

przewaznie sprowadza sie to do zakladania detalu na maszyne, dokonywania biezacych pomiarow oraz korygoanie glownie z poziomu geometrii narzedzi. Zmiany programowe dokonuje z reguly ustawiacz. Podstawa w takim wypadku jest znajomost rysunku technicznego, przyzadow pomiarowych i jak najszybsze opanowanie podstawowych funkcij danego sterownika.
Rozne firmy maja rozne rozwiazania i rozny podzial obowiazkow ustawiaczy i operatorow choc najczesciej takie rozwiazanie spotyka sie przy produkcji seryjnej i wielkoseryjnej.
Zycze powodzenia w zdobyciu nowej pracy i przy zdobywaniu nowego doswiadczenia bo to dzis jest w cenie.

Autor tematu
radziulovers

Post napisał: radziulovers » 04 maja 2007, 13:01

Wielkie dzięki za dpowiedz ,mam nadzieje że sobie poradze :rysunek znam ,uwmiarke obsługuje: firma dla której mam pracowac to HITACHI amsterdam -zajmuje się produkcją koparek oraz ciężkiego sprzętu budowlanego...jeszcze raz wielkie dzięki...ty też się trzymaj na tych wyspach:-)
Radziulovers
GG 1242070
[email protected]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”