maho 400e

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
skaner1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

maho 400e

Post napisał: skaner1 » 14 wrz 2012, 05:35

witam! szukam jakiejkolwiek dokumentacji do frezarki maho 400 e (instrukcja obsługi, programowanie) - maszyna ma już swoje lata a jedyna dokumentacja do niej dołączona jest po niemiecku. jeśli nie dokumentacja to prosiłbym o pomoc: jak wywołać program - np mam programy o nazwach N9002, N9003 itd ale mogę uruchomić tylko pierwszy - nie wiem jak wywołać inne. szukam też informacji co oznaczją poszczególne literki w edycji programu - x,y,z,r,f,m - to wiem, ale np "b" - juz nie mam pojęcia.probowałem też wywołać podprogram funkcją M98 - ale nie wiem jaka jest składnia tego wyrażenia - teoretycznie M98 N9... ale nie mogę po M98 niczego wpisać.... z góry dzięki za pomoc!

Tagi:

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Majster70 » 14 wrz 2012, 09:01

Czy to frezarka ze sterowaniem Philipsa? Mam tokarkę z takim sterowaniem, wybór programu: manual/menu/1, potem przycisk pod ekranem z napisem ID-Dir(F3), wybierasz strzałkami program/enter/search, zamiast wybierać strzałkami, można wpisać nazwę np N100001/search.
Start od wybranej linii Manual/menu/1 podajesz nr lini np n30/enter/search potem single lub auto i start - chyba nic nie pochrzaniłem- uwaga na pętle i środki konturu.
Poprzeglądaj menu w różnych trybach, tzn manual, teach in, auto/single.
A,B itd to przełączniki w poszczególnych poleceniach G, C zazwyczaj to warstwa skrawania ap lub co ile ma się wycofywać wiertło przy cyklu wiercenia, zależy od cyklu. Przeglądając podręcznik nawet po niemiecku można się trochę zorientować po przykładach w programach i rysunkach do nich. Zamiast XYZ w układzie bezwzględnym możesz stosować UVW przyrostowo, itd, itd. W sterowaniu frezerskim na pewno są jakieś różnice.

Autor tematu
skaner1

Post napisał: skaner1 » 15 wrz 2012, 04:17

Tak - to frezarka ze sterowaniem philipsa - pierwszy raz takie sterowanie obsługuję, ale widzę, że opiera się na G kodach jak fanuc...
Wielkie dzięki za podpowiedzi! zawsze to kroczek do przodu! oczywiście wszystkiego dochodzę na bazie doświadczenia z innymi maszynami a także korzystając z niemieckich manuali - ciężko ale do przodu!

Autor tematu
skaner1

Post napisał: skaner1 » 18 wrz 2012, 15:17

mam jeszcze jedno pytanie: mam problem z wywołaniem podprogramu. o ile się nie mylę to w programie głównym powinienem napisać : N3 G22 N1234, gdzie N1234 to numer podprogramu wywoływanego. i tu mam problem bo za żadne skarby nie mogę wpisać tego N1234, gdyż N jest także numerem linii ... może mi ktoś podpowiedzieć jak inaczej wywołać podprogram? lub jak zrobić, aby w programie głównym napisać np program na kontur i puścić go np 20 razy obniżając za kazdym razem oś Y (wrzeciono) o np 1mm ?

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Majster70 » 19 wrz 2012, 11:23

Sterowanie Philipsa432? z ktrym miałem do czynienia nie opiera się G-kodach Iso jak we Fanuc, to po prostu są G-kody, różnice są tylko w niektórych przełącznikach. Jest w tokarce taki cykl, ale nie pamiętam numeru. Może Nxx G24 N1=Nyy N2=Nzz D10 czy jakoś tak, a może właśnie G22, ilość powtórzeń to chyba D? Sprawdź w standardowych G-kodach, kiedyś spotkałem się z kompletnym wykazem na forum. Odpowiednie linie pętli żeby działały poprawnie muszą oczywiście być opisywane we współrzędnych względnych (przyrostowych), odpowiednio UVW dla XYZ. Niestety do końca tygodnia grypa uziemiła mnie w domu, na tokarce nie pracowałem od 4-5 lat, pamięć już nie ta co dawniej. W poniedziałek powinienem być już w pracy. Dobrze by było jeżeli coś potrzebujesz, żebyś wrzucił od razu więcej zapytań, co cię interesuje, mnie na tokarce przydawało się np sprawdzenie programu w trybie graficznym. Nie wiem czy, podobnie jest z korekcją, ustawianiem narzędzi itd, bo na frezarce mam system HH.

Autor tematu
skaner1

Post napisał: skaner1 » 19 wrz 2012, 12:31

w sumie to powoli rozkręcam się z programowaniem na tej maszynie i na dzień dzisiejszy najbardziej mnie interesuje jak wywołać podprogram, albo jak zdefiniować coś w rodzaju "label" w haidenhainie - chodzi mi o napisanie programu na profil i puszczenie go np 10 razy i żeby za każdym razem się obniżył np o 1mm. w HH to takie proste ;-)

KAROBERT
Posty w temacie: 1

Post napisał: KAROBERT » 19 wrz 2012, 18:02

A jakim programem podłączyć się do maho mh400e?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”