otwieranie uchwytu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
otwieranie uchwytu
mam pytanie do bardziej dośwadczonych kolegów , żeby szczęki się otworzyły po skończonym cyklu co trzeba wpisać w manualu ,nie działa M11, podobno jest jakiś kod do tej funkcji(mazak )
wszystko znaczy nic!
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
M11 jest odpowiedziane za otwieranie uchwytu w mazaku? nie znam sie na tym sterowaniu ale jesli tak to zapewne wczesniej musisz zatrzymac wrzeciono wpisujac M5...
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Ok z powuższymi komendami w trakcie programowania to sopbie popróbuję i jakoś poradzę, ale chodzi o to że jak nie wykonam pełnego cyklu uchwyti to nie ruszę - czyli naciskam prawy pedał zamykam szczęki i zaświeci mi czerwona kropka zamknięcia szczęk na ekranie, póżniej naciskam lewy pedał - otwarcie szczęk i zaświeci mi czerwona kropka otwarcia szczęk na monitorze wtedy uchwyt zna swoje położenie i dopiero wtedy wprowadzam bazy uchwytu i będę mógł przejść do pisania programów, wtedy z tymi komendami powinienem sobie poradzić, ale nie przejdę do programowania dopóki nie wykonam pełnego cyklu otwarcia i zamknięcia uchwytu, tak się zastanawiam czy przy zmianie uchwytu zmienia się coś w stałych maszynu?
Artur_81