KIMLA
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Wg mnie bardzo dobry podpunkt.
Jak podejdzie Juziu do maszyny i przywali dzwona, stwierdzajac, ze na innych tak by sie nie stalo, bo inne zna, a tej nie, to pracodawca Juzia kogo powinien winic, Juzia, ze zepsul, czy siebie, ze go nie dal na szkolenie.
Czy dalbys poprowadzic swojego Bentleya komus kto nie ma prawa jazdy?
Jak podejdzie Juziu do maszyny i przywali dzwona, stwierdzajac, ze na innych tak by sie nie stalo, bo inne zna, a tej nie, to pracodawca Juzia kogo powinien winic, Juzia, ze zepsul, czy siebie, ze go nie dal na szkolenie.
Czy dalbys poprowadzic swojego Bentleya komus kto nie ma prawa jazdy?
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
- Kontakt:
Przy zakupie nowego sprzetu takie szkolenie jest gratis.
Czym jest kwota na szkolenie w poruwnaniu z cena maszyny uszkodzonej, zatrzymaniem produkcji, zepsutej roboty itp.
To juz indywidualna sprawa jak dajesz maszyne za pare mln komus bez uprawnien i ja rozwali lub bedzie ja nieprawidlowo obslugiwal robiac krzywde maszynie, sobie lub otoczeniu.
Wolnosc Tomku w swoim domku,
To tylko moje zdanie.
Czym jest kwota na szkolenie w poruwnaniu z cena maszyny uszkodzonej, zatrzymaniem produkcji, zepsutej roboty itp.
To juz indywidualna sprawa jak dajesz maszyne za pare mln komus bez uprawnien i ja rozwali lub bedzie ja nieprawidlowo obslugiwal robiac krzywde maszynie, sobie lub otoczeniu.
Wolnosc Tomku w swoim domku,
To tylko moje zdanie.

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
Zawsze obrabialem stal w narzedziowniaach, praca na ploterze to dla mnie nowossc - niestety zmiennik mysli, ze posuw zalezy od programu w jakim robi sie rysunek, a wiec nie ma mi kto przekazac wiedzy nt. obslugi jak i programowania owej maszyny. Chcialbym uzywac unigraphicsa do programowania, kwestia tego czy w owym sprzecie moge jakos wpisac dl. narzedzia 0 i przypisywac nim baze, czy wymagane jest zadanie G90itp - dla mnie strasznie slabe sterowanie ze wzgledu na to, ze "nie widze co robie". Na dniach zdam relacje jak zapoznam sie z owym systemem.
-
- Kontakt:
Niestety sterowanie srednie. Narzedzie trzeba zmierzyc do ustawienia Z bazy, ale mozna rowniez wpisac z klawiatury przed pomiarem.
Kazda "baza" jest przypisana do pliku z projektem i jest to troche inaczej rozwiazane niz w obrabiarkach innych producentow. Posuw mozna zmieniac zarowno plikom stworzonym w tym sterowaniu jak i w programach z innych CAMow. Programy z rozszerzeniami typowymi w cnc mozna dodawac jako etapy projektu i je spokojnie wykonywac.
Kazda "baza" jest przypisana do pliku z projektem i jest to troche inaczej rozwiazane niz w obrabiarkach innych producentow. Posuw mozna zmieniac zarowno plikom stworzonym w tym sterowaniu jak i w programach z innych CAMow. Programy z rozszerzeniami typowymi w cnc mozna dodawac jako etapy projektu i je spokojnie wykonywac.

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
A wiec krotka pilka dla ogarnietych w temacie:
Co mam wyrzucic z postprocesora Fanuca? G90, g41 itp usuwac?
Mam np. taki kod:
Co mam wyrzucic z postprocesora Fanuca? G90, g41 itp usuwac?
Mam np. taki kod:
Kod: Zaznacz cały
%
:5555
(PART xd)
G91 G28 Z0. M19
(MILL)
(ZLEVEL_PROFILE_1)
(T0 H0 )
G90 G94 G54
G0 X-74.132 Y-1.485
S800 M3