Zakup frezarki konwencjonalnej.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Zakup frezarki konwencjonalnej.
Od jakiegoś czasu myślę o wymianie mojego miniaturowego "parku maszynowego" na obrabiarkę przemysłową. Znajomy oferuje mi frezarkę narzędziową model 675 (radziecka) w dobrej cenie, podobno w przyzwoitym stanie(jeszcze jej nie widziałem). Stąd moje pytanie. Czy znacie koledzy ten model obrabiarki, jej możliwości i czy warto sobie nią głowę zawracać. Po lekturze tego forum chińskie produkty sobie darowałem, choć od dawna planowałem zakup nowej frezarki za kwotę do 7-8 kzł. 675 widziałem na allegro i wgląda obiecująco. Niestety żadnych konkretnych informacji o niej nie znalazłem. Będę bardzo wdzięczny za opinię.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Na stronach użytkowników rosyjskich znalazłem bardzo pozytywne oceny tej frezarki. Produkowana w Odessie jako uniwersalna, stabilna, precyzyjna, pewna i wygodna w obsłudze. To tak krótko z tego co wyczytałem. W Polsce też na pewno spotykana. Oczywiście są lepsze maszyny, ale jeśli masz wybór taki przed chińskimi to na pewno warto. Załączam zdjęcie. Mam DTR, ale do modelu 676. Niestety nie wiem jak bardzo się różnią.
- Załączniki
-
- Frezarka 675.jpg (58.85 KiB) Przejrzano 9326 razy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Dzięki kolego Bydgost. Czy po rysunkach w dtr nie oceni się czy to taka sama maszyna? Byćmoże różni się tylko jakimiś szczególami? Jeżeli to bliżniacze urządzenie, chętnie odkupię od kolegi tą dtr. Zdecydowałem się kupić tą obrabiarkę. Dziś byłem obejżeć maszynę- faktycznie wykonana bardzo solidnie, posuwy mechaniczne we wszystkich osiach+przyśpieszone, głowica pionowa i dodatkowy stół regulowany w 3 osiach. Na oko prowadnice nie wyślizgane (nie zatarły się jeszcze ślady skrobania) . We wrzecionach MK 4, trzeba będzie dokupić trzpienie.