Jako że jest to mój pierwszy post witam Kolegów serdecznie.
Mam pewien problem z maszyną Habegger CNC60. Sterowanie to NUM 760. Jak to zwykle bywa po długim odłączeniu maszyny od zasilania padła bateria no i dane przeszły do niebytu. Zarchiwizowane wiele lat temu też ktoś nieopacznie wykasował. Może któryś z Kolegów dysponuje programami do tej maszyny. W dokumentacji jaką posiadam nazywane są one "UTILITIES" i jest ich kilka. Potrzebuję Utilities z numerkami 0 , 3 , 5 i 6. W temacie "transfer danych NUM" kolega @kopciuch wstawił dane z NUM750. Jednak nie jestem pewien czy będą pasowały, poza tym nie ma tam Utilities 3.
Wszystkim dziękuję z ewentualną pomoc
NUM 760
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Jeśli rozładowała się Tobie bateria na karcie EPROM/RAM to zginęły Tobie programy, podprogramy i opis narzędzi. Po wymianie baterii załącz sterowanie i naciśnij na karcie procesora przycisk INIT. Postępuj zgodnie z instrukcjami na ekranie. Maszyna powinna wystartować. Jeżeli nie wystartuje to prawdopodobnie uszkodziły się dane w pamięciach równoległych EEPROM na karcie procesora lub AUTO. Jeżeli maszyna nie startuje, a na ekranie miga kursor to przyciśnij przycisk CHAR na karcie procesora. Na ekranie powinno pojawić się 9 pozycyjne menu.Jeżeli menu pojawi się to najprawdopodobniej uszkodzone są dane w pamięciach EEPROM. UTILITIES o których piszesz to nie są dane maszyny. Są to programy serwisowe, umieszczone w pamięci RAM. Mam też u siebie w firmie maszyny z sterowaniem NUM 760. W dokumentacji też mam wspomniane o UTILITIES nr 0,3,5,6. Przy maszynach były taśmy perforowane z programami UTILITIES, ale po wczytaniu do maszyny okazało się, że to są UTILITIES nr 0,9,11. Nr 0 to program do zarządzania UTILITIES, nr 9 to program do ustawiania parametrów maszyny i nr 11 do program do robienie kopii i wczytywania danych do pamięci EEPROM na karcie procesora i karcie AUTO. Mogę udostępnić te UTILITIES.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Kontakt:
Witam
Dopiero co się zarejestrowałem na forum. Zapytuje kolega o dokumentację do NUM 720F
Tak się okazuje że posiadam takową. Schemat w PDF i całą dokumentację od CNC do schodów
MMB CFA 3 Junior. W moim centrum wysiadły też baterie i nie miałem jak tego wystartować. W końcu się wkurzyłem i całe sterowanie usunąłem. Jeśli komuś coś będzie potrzebne to mogę odstąpić. Serwa, sterowniki serw, Schematy serw, schematy instalacji. Instrukcję obsługi. Wszystko po niemiecku. Ja w swoim wstawiłem nowe sterowanie na krokowcach sterowane linux cnc. odpowiem na [email protected]
Dopiero co się zarejestrowałem na forum. Zapytuje kolega o dokumentację do NUM 720F
Tak się okazuje że posiadam takową. Schemat w PDF i całą dokumentację od CNC do schodów
MMB CFA 3 Junior. W moim centrum wysiadły też baterie i nie miałem jak tego wystartować. W końcu się wkurzyłem i całe sterowanie usunąłem. Jeśli komuś coś będzie potrzebne to mogę odstąpić. Serwa, sterowniki serw, Schematy serw, schematy instalacji. Instrukcję obsługi. Wszystko po niemiecku. Ja w swoim wstawiłem nowe sterowanie na krokowcach sterowane linux cnc. odpowiem na [email protected]
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Re: NUM 760
Witam wszystkich,
Kupiłem szlifierkę do ostrzenia frezów, narzędzi typu Schutte WU401-5C ze sterowaniem NUM 760. Szczerze, nie znam tego sterowania. Szukam kontaktu do osoby która może potrafi obsługiwać takie sterowania i będzie mogła mi pomóc.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Odpowiedź na [email protected]
Kupiłem szlifierkę do ostrzenia frezów, narzędzi typu Schutte WU401-5C ze sterowaniem NUM 760. Szczerze, nie znam tego sterowania. Szukam kontaktu do osoby która może potrafi obsługiwać takie sterowania i będzie mogła mi pomóc.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Odpowiedź na [email protected]