bdgr pisze: ↑09 sie 2021, 14:45
Jakiej mocy silniki siedziały we wrzecionie i osiach? W ogóle oryginalne silniki osi i serwonapędy w szafie są jeszcze na maszynie?
Żeby łatwiej było pomóc przez forum, może zrób zdjęcia serwomotorów tak żeby było widać tabliczki (czesto są 2: na boku korpusu, i druga na deklu), oraz serwopaków w szafie tak żeby było widać oznaczenia modelu i wtyczki.
serwa w osiach mają 3Nm sa to serwa DC silnik wrzeciona ma 5.5kw w przeciążeniu 7.5kw przez 30min sterownik silniki BOSCH DRIVE TR15-S-3A-130 takie jak na tej aukcji
https://www.olx.pl/d/oferta/bosch-drive ... 6fa402a282
Jak nie musisz to nie wymieniaj silnika wrzeciona. Enkoder prawdopodobnie uda się wykorzystać, karty Mesa mają wsparcie dla enkodera absolutnego Fanuc. Oryginalny serwonapęd wrzeciona przy retroficie ravzej wylatuje, na ile wiem protokół sterowania nie został odtworzony w linuksie ani machu. Zawsze możesz sprzedać części i odzyskać trochę pieniędzy. Nie masz czasu na OLX to widziałem że RGB Automatyka prowadzi skup, pewnie inny też się znajdzie.
Skoro falownik do wrzeciona będzie trzeba dopiero kupić, to 200V na silniku nie musi być problemem. Niektóre falowniki mogą działać z 3 faz 200V AC, trafo mówisz że już masz. Niektóre falowniki pozwalają wprowadzić napięcie znamionowe silnika i będą je utrzymywać nawet zasilane prosto z 3 faz 380 V AC, bez transformatora.
silnik wrzeciona będę chciał zostawić .
-Enkoder jest na silniku a napęd jest przenoszony przez pasek wielo rowkowy z przełożeniem bo na wrzecionie było 4000obr/min i jest jeszcze na wrzecionie czujnik do bazowania wrzeciona i może być problem z gwintowaniem ze lepiej było by dać na wrzeciono enkoder choć to przyszłość i jakoś z tym sobie poradzę .
Raczej na pewno nie ma wsparcia do falownika ale na filmiku widać ze jest sterowany przez jedna wtyczkę przełączniki i potencionometr ale wiem moze nie byc to takie proste zwłaszcza ze jest mnóstwo przewodów i sporo nich nie sa wykorzystane na filmiku jest raczej jest silnik tokarki i nie ma modułu do orietacji wrzeciona.
ale jak była by możliwość wykorzystania innego falownika bez transformatora było by super wiec muszę poczytać o takim i by uprościło to dużo. zwłaszcza kiedyś jak by ten oryginalny Fanca by sie zepsuł bo naprawa była by kosztowna.
Moduł orientacji wrzeciona fanuc a20b-0008-0032
falownik fanuc a20b-1003-0010 12b
w maszynie jest zastosowany centralny układ smarowania i zastanawia mnie czy on pracuje ciągle czy jak spadnie ciśnienie lub poprostu włącza sie co jakiś czas ?
Dodane 20 minuty 23 sekundy:
Steryd pisze: ↑09 sie 2021, 19:17
A co Ci nie działa, że chcesz tego heidenhaina wywalać?
Imho ani linux, ani mach go nie przeskoczy.
obecnie nie chce sie zbazować wyskakuje błąd limit swith Z ale nie jest na krańcówce i po przeczyszczeniu stykow nic sie nie zmieniło . Może to byc enkoder ale ogólnie sypie błędami zaniku zasilania DC . przegrzania itp. Wiem ze żadne amatorskie sterowanie nie bedzie lepsze ale to pewnie będzie sie ciągle psuć bo ma maszyna 31lat wiec elektronika będzie płatać figle . a tak myślę ze jakoś to będzie działać części będą dostępne od reki tańsze i będę potrafił naprawić sam . maszyna będzie używana amatorsko choć może kiedyś uda sie wziąć jakieś lecenie na nia ale nie mogę sobie pozwolić na naprawy które bedą kosztować wartość maszyny i czasowo zeby nietrwały długo. wiec uwazam ze przerobienie jej to nie głupi pomysł zwłaszcza ze juz budowałem amatorskie maszyny jedna na mach 3 teraz tokrke na linuxcnc ale muszę pobawić sie nia żeby sprawdzić stabilności zdecyduje na co przerobie .