Ponieważ w innym temacie dyskutowaliśmy z kol kubus838 na temat prędkości cięcia której używam zamieszczam filmik że jednak spokojnie maszynka daje rade z taką prędkością ciąć.
Niestety test wykonywałem na szybko i źle zaznaczyłem metę powinna być 5cm dalej bo zero było 5cm od początku materiału.
Kubus838 włącz stoper jak frez już się zagłębi i wyjdzie Ci że odcinek 320mm zrobił w 4s.
Dzisiaj przeprowadziłem szkolenie z obsługi Aspire i maszyny CNC pracowników pewnej firmy która buduje plotery. Po 6 godz intensywnego prania im mózgu pod moim okiem zrobili taki walec na osi obrotowej. Postać na górze to Yoda z gwiezdnych wojen usilnie wyciągany ze zdjęcia przez podopiecznego . Czeka ich jeszcze sporo samodzielnej pracy ale mam nadzieję że podstawy pojęli.
Pozdrawiam Przemek
literki ze sklejki 15mm zagruntowanej powierzchniowo podkładem samochodowym. Wysokość 100mm. fazowane od kątem 5,5 stopnia frezem do płaskorzeźb. Prędkość 30mm/s warstwami po 5mm.
Widze, ze zgrabnie zobie radzisz z osia obrotowa...
Mozesz napisac w kilku slowach jaki masz schemat pracy?
Ja chcialbym przygotowac bryle 3D i obrabiac ja z wszystkich stron -
na poczatek wystarczyloby mi obrabianie w pozycjach co 90st,
ale pewnie dosc szybko pojawi sie koniecznosc plynnego ruchu
osi w trakcie pracy.
Jakiego rodzaju bryly wycinasz, jak CNC Graf sobie z tym radzi etc...
Całość wykonuję w programie Aspire od rysunku po wyznaczenie ścieżek obróbki. Wygląda to tak że rysujesz na płasko a program zawija Ci rysunek wokół walca. Można też zaimportować gotowy model do programu i wówczas wygląda to tak jak na tym filmiku.
Natomiast nie wydaje mnie się aby w tym programie udało się obrobić np kocek który jest prostopadłościanem przy obrocie o 90stopni. Podobno o wiele więcej możliwości obróbki daje program Desk Proto. Wówczas maszynapracuje w 4 osiach.