Orientacja wrzeciona w Okuma OSP5000
-
cnccad
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
ja również jestem po testach i naprawie , mam nadzieję że udanej maszyny.
enkoder na oscyloskopie wyszedł fatalnie ... na 1024imp/obr pokazywał 1022imp/obr.
Cykl był powtarzany kilkukrotnie i zawsze to samo.
Dotyczyło to kanału A i B. kanał R to kontrola szybkości wrzeciona.
Ale kanał C .... to tylko jedna przysłona na pełen obrót i wygląda na to że ona nie pracuje w ustaleniu pozycji enkodera.
Za ten punkt odpowiada co ciekawe czujnik pojemnościowy który po osiągnięciu pozycji daje zgodę na wymianę narzędzia.
Jest to mało dokładne i wiarygodne ustalenie pozycji , ale tak to ktoś zrobił.
I dlatego po ustawieniu właściwej pozycji na wrzecionie pracowało poprawnie do chwili restartu maszyny gdzie się przestawiała pozycja.
Po regulacji i ponad godzinnych testach maszyna reagowała poprawnie.
Dziwne to jest bo przecież enkoder jest dokładniejszy w ustaleniu pozycji niż czujnik pojemnościowy.
Myślę że ten czujnik po zrobieniu referencji już nie działa jako położenie wrzeciona a tylko jako zgoda na wymianę narzędzia.
enkoder na oscyloskopie wyszedł fatalnie ... na 1024imp/obr pokazywał 1022imp/obr.
Cykl był powtarzany kilkukrotnie i zawsze to samo.
Dotyczyło to kanału A i B. kanał R to kontrola szybkości wrzeciona.
Ale kanał C .... to tylko jedna przysłona na pełen obrót i wygląda na to że ona nie pracuje w ustaleniu pozycji enkodera.
Za ten punkt odpowiada co ciekawe czujnik pojemnościowy który po osiągnięciu pozycji daje zgodę na wymianę narzędzia.
Jest to mało dokładne i wiarygodne ustalenie pozycji , ale tak to ktoś zrobił.
I dlatego po ustawieniu właściwej pozycji na wrzecionie pracowało poprawnie do chwili restartu maszyny gdzie się przestawiała pozycja.
Po regulacji i ponad godzinnych testach maszyna reagowała poprawnie.
Dziwne to jest bo przecież enkoder jest dokładniejszy w ustaleniu pozycji niż czujnik pojemnościowy.
Myślę że ten czujnik po zrobieniu referencji już nie działa jako położenie wrzeciona a tylko jako zgoda na wymianę narzędzia.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
cnccad
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
ja akurat frezarkami sie nie zajmuje ... i tak naprawdę odkrywam nie które funkcje w nich.
Ale po obserwowałem jak sie zachowuje podczas uruchomienia , co robi , jak sie wypozycjonowywuje , co się na PLC działo i co najważniejsze , co mało kiedy serwisanci robią , posłuchałem operatora co się działo przed kolizją.
Kto nie pyta ten błądzi
. A to żaden wstyd zapytać i połuchać ( tu akurat poczytać ) ludzi z doświadczeniem.
Dziękuję za wsparcie
Ale po obserwowałem jak sie zachowuje podczas uruchomienia , co robi , jak sie wypozycjonowywuje , co się na PLC działo i co najważniejsze , co mało kiedy serwisanci robią , posłuchałem operatora co się działo przed kolizją.
Kto nie pyta ten błądzi
Dziękuję za wsparcie
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)