Która frezarka narzędziowa lepsza?

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
midmi
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Która frezarka narzędziowa lepsza?

Post napisał: midmi » 24 sty 2013, 16:44

Witam,
Planuję zakup frezarki narzędziowej. Chciałbym nabyć FND32 ale mam wrażenie, że porównywalna FNGJ32 będzie znacznie tańsza i chyba łatwiej trafić lepszy egzemplarz.
Która będzie lepsza, trwalsza? Obie maszyny byłyby na śrubach kulowych.
Pozdrawiam,
Midmi

Tagi:

precyzja
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

FND 32 AT czy FNGJ 32

Post napisał: precyzja » 21 mar 2013, 20:03

Zdecydowanie FNGJ,to epoka do przodu,jednak nie wszystkie są na kulowych śrubach,maszyna zdecydowanie bardziej inteligentna i lepiej wykonana,super układ smarowania prowadnic,doskonale wykonane osłony prowadnic,jest to jednak maszyna zdecydowanie tylko do robót narzędziowych i trzeba zapomnieć o frezowaniau dużymi głowicami,z maszyn porównywalnych a nawet lepszych polecam frezarkę Chińską X8132 lub X8136,jeszcze o półke wyżej ,robiona na wzór MAHO,lepiej od Czeskiej wykonana,zdecydowanie mocniejsza,trwalsza i bardziej dokładna,ale zastrzegam to tylko moje prywatne zdanie,w całym zyciu sprzedałem po kilkadziesią sztuk każdej z tych maszyn,najmniej problemów było z X8132,ale ciężko ją trafić,prosze nie mylić z frezarkami Chińskimi sprzedawanymi w tej chwili w Polsce,nie maja one nic wspólnego z tymi które sprzedawał Metalexport,ta fabryka istnieje i produkuje nadal te maszyny,wszystko jedank idzie na zachód i w Niemczech te maszyny są bardzo drogie,czasami można znależć jakiś używany egzemlarz na Ebayu,ale są drogie

Pozdrawiam
precyzja

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”