Moja sprawa wyglada tak. Dostalem prace jako CNC operator i zaczynam od nastepnego poniedzialku. W sumie nic tylko sie cieszyc ,bo zajelo mi troche czasu znalezienie tej pracy, ale od razu pojawil sie problem. Jak sie dowiedzialem to w tej nowej firmie maja tokarke Okuma, frezarke Mori Seiki (maps chyba 3) i jeszcze cos Mitsubishi (niestety numerow nie znam). Ja do tej pory przez rok z malym hakiem pracowalem na frezare z fanuciem i nigdy nie mialem do czynienia z Okumia, Mori Seiki czy Mitsubishi. Nie wiem na czym bede pracowal, ale moj okres probny to 1.5 miesiaca i naprawde byloby fajnie gdyby na tym 1.5 miesiaca nie poprzestalo. Szukam wiec jakis manuali do tych maszyn - tak zeby jakos sie przygotowac i patrzac w ekran miec choc zerowe pojecie o tym co sie tam dzieje. Probowalem znalezc cos w internecie, ale albo nie wiem gdzie szukac, albo ...kompletnie nic tam nie ma.

W zwiazku z tym prosilbym o pomoc. Moze zna ktos jakies strony z materialami? A moze ktos dysponuje jakimis pdfami - (moze byc po angielsku)? Ja ze swojej strony moge sie zrewanzowac czyms takim:
Fanuc 16i-180i podrecznik obslugi.pdf
Fanuc 16i_18i_21i- instrukcja obslugi serwisowej .pdf
G.Nikiel- Programowanie obrabiarek CNC - Sinumerik 810D-840D.pdf
Excellon - Part Programming Commands.pdf
K.Paprocki_-_Rysunek_techniczny.pdf
Rysunek techniczny maszynowy - Tadeusz Dobrzanski.pdf
Nie wiele tego, ale niestety niczym innym nie dysponuje

Z gory wiekie dzieki za wszelkia pomoc.
Pozdrawiam
Krystian