Witam!
Jestem nowy nie tylko tutaj, ale również w temacie elektroniki. Generalnie mam jakieś podstawy ale nic więcej. Ale życie postawiło mi problem. Otóż potrzebuję zaprojektować układ, który składać się będzie z dwóch silników krokowych. Jeden będzie sterował osią X, drugi Y. Póki co nie znane są mi ich parametry, chodzi mi tylko o informację, czego będę potrzebował prócz silników, by nimi sterować z komputera. Oczywiście jestem laikiem w tym względzie lecz chciałbym to pojąć na chłopski rozum. I przede wszystkim zrobić możliwie najwięcej sam by się czegoś nauczyć. Rozumiem że musi być jakiś sterownik? Można go wykonać samemu? Potrzeba czegoś jeszcze? Może ktoś mi wyjaśni jak sterować choćby w super prosty sposób silnikiem krokowym z drukarki chociażby ręcznie. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informację. Gdyż od tego będzie zależeć wybór mojej pracy dyplomowej.
Z góry dziękuję.
PS: Oczywiście dużo czytałem na tym forum jednakże wciąż nie do końca rozumiem jak układ PC --> SILNIK działa.
Sterowanie dwoma silnikami krokowymi - czego potrzeba?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
witam.
najpierw musisz dowiedzieć się - jaki silnik .
unipolarny - czy bipolarny .
do niego dobierasz sterownik .
albo - odwrotnie .
ciąg jest taki pc ( z programem do obsługi sterownika ) - sterownik - silnik .
nie wiadomo co masz zamiar robić - frezarkę ,tokarkę , ploter do rysowania - czy coś innego .
jak już będziesz wiedział to opisz projekt i na pewno coś się dobierze.
opisów sterowników jest w sieci naprawdę sporo .
tak więc - będziesz wiedział co robisz - to napisz .
pozdrawiam .
najpierw musisz dowiedzieć się - jaki silnik .
unipolarny - czy bipolarny .
do niego dobierasz sterownik .
albo - odwrotnie .
ciąg jest taki pc ( z programem do obsługi sterownika ) - sterownik - silnik .
nie wiadomo co masz zamiar robić - frezarkę ,tokarkę , ploter do rysowania - czy coś innego .
jak już będziesz wiedział to opisz projekt i na pewno coś się dobierze.
opisów sterowników jest w sieci naprawdę sporo .
tak więc - będziesz wiedział co robisz - to napisz .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Większość sterowników silników krokowych służy do tego, żeby interpretować wejście ENABLE STEP i DIRection na prądy obracające osią silnika.
Jak będziesz znał rozmiary maszyny i siły, które silniki muszą pokonać, wtedy będzie można, w zależności od zapotrzebowania w prąd, dobrać sterownik.
Najłatwiej wysterować piny ENABLE, STEP oraz DIR za pomocą portu LPT komputera, chyba, że już bawiłeś się mikrokontrolerami.Rozwiązań jest dużo.
Jak będziesz znał rozmiary maszyny i siły, które silniki muszą pokonać, wtedy będzie można, w zależności od zapotrzebowania w prąd, dobrać sterownik.
Najłatwiej wysterować piny ENABLE, STEP oraz DIR za pomocą portu LPT komputera, chyba, że już bawiłeś się mikrokontrolerami.Rozwiązań jest dużo.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: Sterowanie dwoma silnikami krokowymi - czego potrzeba?
BTW - powodzenia w pracy dyplomowejKrauz pisze:
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informację. Gdyż od tego będzie zależeć wybór mojej pracy dyplomowej.

-
Hmmm. Na chłopski rozum.... Wątek został założony ponad miesiąc temu i od tamtego czasu autor nie pojawił się na forum. Nie wiadomo zatem czy nadal interesuje go odpowiedź. Może doczytał się samodzielnie o co chodzi w tym sterowaniu. Możliwe też że zdecydował się na inny temat pracy dyplomowej a jego wdzięczność za wszelkie informacje zdewaluowała się do zera.