Podświetlane panele

Autor tematu
bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Podświetlane panele

Post napisał: bh91 » 25 mar 2012, 12:55

Witam.

Mam pytanie: Nie wiecie może panowie jak zrobić podświetlane panele?

Chodzi o takie jak np, w samolotach - normalnie są białe, a w ciemności świecą się same napisy. Oczywistym jest że tzreba umiejscowić diody pod napisami, ale jak zrobić samo czoło płyty? Aby wygrawerowane napisy miały biały podkład - nie znalazłem takiego materiału - a myślałem o czymś a'la laminat grawerski.

Mam axpet - czyli tworzywo wykorzystywane do podświetleń. Może wyplotować na czarnej folii - tylko czy ploter da rade z literkami 6mm? później trzeba by prace przenieść na płytę razem ze środkami literek takich jak np "o". przy pomocy folii transferowej może być ciężko.... Chyba że zamówić w drukarni taką płytę nadrukowaną?

Sam nie wiem... Może macie jakieś doświadczenia?

Pozdrawiam!

Tu przykładowa tablica:

http://www.pixmania-pro.pl/pl/pl/105179 ... -lotu.html

Tagi:

GSM
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: GSM » 25 mar 2012, 14:16

Te litery mając być frezowane koniecznie, tak? Z odpowiednim malutkim frezem ploter da rade jak najbardziej.

A co do wykonania to zależy co chcemy osiągnąć.
Czy one muszą być koniecznie frezowane od zewnątrz?
Bo jeśli powierzchnia zewnętrzna mogłaby być gładka to są inne rozwiązania.
- Plexa od wewnątrz malowana na czarno i frezowana od wewnętrznej strony.
- Klisza (CTF)/folia z nadrukiem z dobrej laserówki) od środka biała/mleczna folia

Chyba, że czegoś nie zrozumiałem z opisu.

Pozdrawiam,
GSM

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 25 mar 2012, 15:07

byłem z tej branży...tj. lotniczej. Później zajałem się cnc i zszedłem na psy. :???: Tu chyba nikt się ze mną nie pokłóci :lol:
Tego typu napisy są (były) tworzone w ten sposób:
Grawerowane są napisy w plexi 2mmm "od tyłu" czyli lustrzane odbicie. W grawerkę zapuszczana jest biała farba. Nic trudnego do tej pory zwłaszcza mając strzykawkę z igłą. Teraz troszke trudniej. W lotnictwie są stosowane przyciski, przełączniki itp. takie specjalne z wbudowanym podświetleniem. Niestety technika lotnicza jest często przestarzała (lepiej brzmi: konserwatywna) i stosuje żaróweczki miniaturowe zamiast diód. Niby drobnostka ale ważny jest kąt świecenia. Żarówki świecą dookólnie, diody z katem świecenia ustalonym i chyba nie większym niż 120st.
Aha...nie trzeba umiejscawiać diód pod napisami. Nie o to w tym chodzi. Światło ma sie przemieszczać w materiale plexi i odbijać na literach. Nie wiem czy jasno wyjaśniłem ale u Ciebie potrzebne jest: grawerowanie, zapuszczenie farbą, i podświetlanie krawędziowe (lub punktowe jak w lotnictwie). Do zapuszczania są też emalie specjalne np: fluoroscencyjne, fotochromowe itp.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 25 mar 2012, 22:50

pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
bh91
Posty w temacie: 2

Post napisał: bh91 » 26 mar 2012, 23:35

Dziękuję panowie za odpowiedzi - Faktycznie znalazłem plexi do grawerowania od wewnątrz przeźroczysta z czarnym podkladem - gdybym znalazł taką ale odwrotnie białą z czarną farą do grawerowania od góry - to było by to. Sposób upadłego mnicha też spełnia moje oczkiwania, ale cieższy do osiągnięcia.

Roman podał podświetlanie plexi ale krawędziowe. To się nie sprawdzi niestety :/
Jest robota - jest pinonc :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Modelarstwo”