Łożyska 8x16x4 zamknięte !
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 11
Łożyska 8x16x4 zamknięte !
Witam ,
Potrzebuje do modelu łożysk 8x16x4 ale zamkniętych ! Wie ktoś gdzie takie mógłbym dostać ?
A jeśli nie to mam pytanie : czy w momencie gdy kupie łożyska 8x16x4 otwarte to da sie przełożyć osłonki z 8x16x5 ? czy te x4 mają jakiś rowek wewnątrz gdzie ta osłonka mogłaby wejść gdybym ją przełożył ?
Z góry dziękuję za odpowiedź !!!
Potrzebuje do modelu łożysk 8x16x4 ale zamkniętych ! Wie ktoś gdzie takie mógłbym dostać ?
A jeśli nie to mam pytanie : czy w momencie gdy kupie łożyska 8x16x4 otwarte to da sie przełożyć osłonki z 8x16x5 ? czy te x4 mają jakiś rowek wewnątrz gdzie ta osłonka mogłaby wejść gdybym ją przełożył ?
Z góry dziękuję za odpowiedź !!!
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
Kolego lajneen czy nie będzie Ci łatwiej przystosować ów model pod łożyska bardziej popularne jak 608ZZ, 608RS, (618/8)? ja wiem że 1mm robi dużą różnicę, a zwłaszcza na tym forum 
Ewentualnie http://stozek.pl/sklep.php , coś tam mają o symbolu EZO.
I chyba Kolega z tym dłubaniem w łożyskach, to nie tak całkiem na poważnie...

Ewentualnie http://stozek.pl/sklep.php , coś tam mają o symbolu EZO.
I chyba Kolega z tym dłubaniem w łożyskach, to nie tak całkiem na poważnie...

Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, 02:33 przez dudis69, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam Sławek
-
no z tym dłubaniem to nie tak na poważnie .
W sklepach modelarskich nie ma tych łożysk
a do stozka dzwoniłem i są te łożyska ale właśnie otwarte .
Podobno zamkniętych nie ma x4 ...
Dzwoniłem od wielu sklepów i nawet jak na obrazku są zamknięte i rozmiar jest podany x4 to mówią , że to błąd na stronie .
właśnie nie mogę wytoczyć nawet tego otworu bo zębatka będzie zawadzała o inną część.
chyba , że bym wytoczył i powiększył dziurę w płycie ...

W sklepach modelarskich nie ma tych łożysk
a do stozka dzwoniłem i są te łożyska ale właśnie otwarte .
Podobno zamkniętych nie ma x4 ...
Dzwoniłem od wielu sklepów i nawet jak na obrazku są zamknięte i rozmiar jest podany x4 to mówią , że to błąd na stronie .
właśnie nie mogę wytoczyć nawet tego otworu bo zębatka będzie zawadzała o inną część.
chyba , że bym wytoczył i powiększył dziurę w płycie ...

-
Ja też zadzwoniłem do nich, tak z ciekawości i koleś doznał de'javu
Odpowiedział że nikt nie produkuje łożysk krytych o szerokości poniżej 5mm!!!
Pogrzebałem w gratach i też doznałem... 8x16x4 + 1mm kołnierz

...może to jest rozwiązanie dla kolegi łożysko kryte z flanszą? bardzo popularne i nie drogie.
Wcisnąc łożysko od strony gdzie nie ma zębatki.
Ten model jak widzę to fabryka, nic prostrzego napisać do producenta o oryginalne łożyska
[ Dodano: 2011-02-12, 14:23 ]
Reasumując..., szkoda Kolegi zachodu, skoro nikt nie produkuje takich łożysk.
Może też Kolega cierpliwie poczekać aż ktoś kiedyś zacznie

Odpowiedział że nikt nie produkuje łożysk krytych o szerokości poniżej 5mm!!!

Pogrzebałem w gratach i też doznałem... 8x16x4 + 1mm kołnierz

...może to jest rozwiązanie dla kolegi łożysko kryte z flanszą? bardzo popularne i nie drogie.
Wcisnąc łożysko od strony gdzie nie ma zębatki.
Ten model jak widzę to fabryka, nic prostrzego napisać do producenta o oryginalne łożyska

[ Dodano: 2011-02-12, 14:23 ]
Reasumując..., szkoda Kolegi zachodu, skoro nikt nie produkuje takich łożysk.
Może też Kolega cierpliwie poczekać aż ktoś kiedyś zacznie

Pozdrawiam Sławek
-

Nie prościej by Ci było skasować ten kołnierz pilniczkiem i wkleić normalne łożysko z flanszą j/w. w to miejsce.
Prosto bez kombinacji

Nie wiem który z Was jest większym magikiem

Powodzenia....

Średnio roboczo godzina operatora i maszyny ( tokarki) to 50-100 zł
[ Dodano: 2011-02-12, 19:40 ]
I po chcesz pogłębiać gniazdo o 2mm???, skoro możesz zastosować łożysko szersze od oryginalnego tylko o 1mm???
Pozdrawiam Sławek
-
to jest jedna ze stron mocowania dyferencjału centralnego . tam wchodzi łożysko.
Jako , że zrobiłem konwersje spalinówki na elektryka i konwersja nie jest taka jak powinna bo dyferencjał mi rozpiera wieżyczki \ / to muszę pogłębić miejsce gdzie wchodzi łożysko aby weszło głębiej . dzięki temu wieżyczki w których siedzi dyfer nie będą rozpychane \ / tylko będą prosto | |
tak to wygląda :
od środka wchodzą łożyska w te wieżyczki (jedna z wieżyczek jest połączona z mocowaniem silnika)
Dlaczego o 2 mm ? dlatego , że nie jestem pewien czy 1 mm to nie za mało . Gdybym pogłębił miejsce o 2mm i coś by nie pasowało to mam specjalne podkładki , które zniwelowały by problem
Jako , że zrobiłem konwersje spalinówki na elektryka i konwersja nie jest taka jak powinna bo dyferencjał mi rozpiera wieżyczki \ / to muszę pogłębić miejsce gdzie wchodzi łożysko aby weszło głębiej . dzięki temu wieżyczki w których siedzi dyfer nie będą rozpychane \ / tylko będą prosto | |
tak to wygląda :

od środka wchodzą łożyska w te wieżyczki (jedna z wieżyczek jest połączona z mocowaniem silnika)
Dlaczego o 2 mm ? dlatego , że nie jestem pewien czy 1 mm to nie za mało . Gdybym pogłębił miejsce o 2mm i coś by nie pasowało to mam specjalne podkładki , które zniwelowały by problem