Ploter

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
DeanMarley
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Ploter

Post napisał: DeanMarley » 18 sty 2015, 20:43

Witam, Jestem nowy, mam pytanie odnosnie zbudowania mini maszynki cnc na bazie multiszlifierki ktora bedzie obrabiala drewno, Co jest do tego potrzebne, jaki sterownik wybrac i jak go zaprogramowac. Sam montarz szkieletu nie jest problemem bardziej martwi mnie oprogramowanie tego itp. Czy ktos moglby mnie pokierowac albo do odpowiedniej strony albo ksiazki:P Z góry dziekuje za pomoc

Tagi:

Awatar użytkownika

Artu66
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Artu66 » 18 sty 2015, 20:47

Odpowiedź jest jedna: czytać ze zrozumieniem tematy na forum :razz:
Pozdrawiam, Artur

Autor tematu
DeanMarley
Posty w temacie: 2

Post napisał: DeanMarley » 18 sty 2015, 20:55

Kwestia jest taka ze tematy sa bardzo rozlegle, prosilbym tylko o ukierunkowanie

[ Dodano: 2015-01-18, 20:57 ]
Multiszlifierka nie jest problemem, stelaż plus trzy silniki krokowe tez nie ma problemu, chcialbym sie zainteresowac programowaniem takiego stanowiska jak i sterownikami PLC, ale poprostu nie wiem czy warto kupowac jakas ksiazke na ten temat czy poprostu ktos zna lepszy sposob jak mozna nabyc taka wiedze

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ezbig » 18 sty 2015, 21:44

DeanMarley pisze:stelaż plus trzy silniki krokowe tez nie ma problemu, chcialbym sie zainteresowac programowaniem takiego stanowiska jak i sterownikami PLC
Zaczynasz nie z tej strony. Skup się jednak na "stelażu", bo to 90% czasu poświęconego maszynie. Kolejność jest taka, że wrzucasz najpierw projekt szkic. Robiąc projekt sam dojdziesz co jest potrzebne. Silniki są znormalizowane, więc z wymiarami nie ma problemu. Sterowanie i silniki wybierasz na końcu (jak jest już do czego).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”