Ploter
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Ploter
Witam, Jestem nowy, mam pytanie odnosnie zbudowania mini maszynki cnc na bazie multiszlifierki ktora bedzie obrabiala drewno, Co jest do tego potrzebne, jaki sterownik wybrac i jak go zaprogramowac. Sam montarz szkieletu nie jest problemem bardziej martwi mnie oprogramowanie tego itp. Czy ktos moglby mnie pokierowac albo do odpowiedniej strony albo ksiazki:P Z góry dziekuje za pomoc
Tagi:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Kwestia jest taka ze tematy sa bardzo rozlegle, prosilbym tylko o ukierunkowanie
[ Dodano: 2015-01-18, 20:57 ]
Multiszlifierka nie jest problemem, stelaż plus trzy silniki krokowe tez nie ma problemu, chcialbym sie zainteresowac programowaniem takiego stanowiska jak i sterownikami PLC, ale poprostu nie wiem czy warto kupowac jakas ksiazke na ten temat czy poprostu ktos zna lepszy sposob jak mozna nabyc taka wiedze
[ Dodano: 2015-01-18, 20:57 ]
Multiszlifierka nie jest problemem, stelaż plus trzy silniki krokowe tez nie ma problemu, chcialbym sie zainteresowac programowaniem takiego stanowiska jak i sterownikami PLC, ale poprostu nie wiem czy warto kupowac jakas ksiazke na ten temat czy poprostu ktos zna lepszy sposob jak mozna nabyc taka wiedze
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Zaczynasz nie z tej strony. Skup się jednak na "stelażu", bo to 90% czasu poświęconego maszynie. Kolejność jest taka, że wrzucasz najpierw projekt szkic. Robiąc projekt sam dojdziesz co jest potrzebne. Silniki są znormalizowane, więc z wymiarami nie ma problemu. Sterowanie i silniki wybierasz na końcu (jak jest już do czego).DeanMarley pisze:stelaż plus trzy silniki krokowe tez nie ma problemu, chcialbym sie zainteresowac programowaniem takiego stanowiska jak i sterownikami PLC