problem z uruchomieniem silników

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
piotr.m
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3

problem z uruchomieniem silników

Post napisał: piotr.m » 09 wrz 2007, 22:08

witam wszystkich na forum

Niedawno poskładałem w jedną całość ploter frezujący (jak zadziała to być może wystawie zdjęcia)jednak póki co to mam problem z uruchomieniem silnikow :sad: Sytuacja wyglada tak:zainstalowałem program mach 2 i skonfigurowałem go według wskazówek po tym sprawdziłem krańcówki i e-stop działaja bez zarzutów,problem jest z uruchomieniem silników.Wyglada to tak że jak mruga przycisk RESET w mach2 to silnik pobiera prąd i drga tak jakby chciał wykonać obrót jednak go nie wykonuje a gdy sie naciska na sterowaniu recznym strzałki są jakiś przeskoki jednak silnik tylko drga,tak samo dzieje sie przy sterowaniu programem step2cnc.Nie działa ani na sterowaniu recznym ani na wprowadzonych g- kodach.Tak samo siknik zachowuje sie gdy jest właczony komputer i sterownik a nie ma uruchomionego żadnego programu.Na dzień dzisiejszy brak mi jakichkolwiek pomyslów co może być i gdzie szukać przyczyny,szczerze powiedziawszy to jestem lekko załamany tą sytuacja :sad: gdyż wsadziłem w budowe mnóstwo pracy niemówiac już o funduszach .Być może któryś z bardziej doświadczonych kolegów spotkał sie z taką sytuacją i wie gdzie i co może być przyczyną takiego stanu rzczy.Jeśli tak to bardzo bym prosił o jakieś wskazówki od czego i jak zacząć szukać przyczyny.Z góry bardzo dziekuje wszystkim za jakąkolwiek pomoc.
pozdrawiam

piter.m

Tagi:

Awatar użytkownika

termit_tm
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: termit_tm » 09 wrz 2007, 22:34

czy silniki są podpięte pod maszynę ? jakie silniki i sterowniki używasz ? czy ciężko chodzi śruba napędowa ?

b_j
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: b_j » 09 wrz 2007, 22:35

witam , polecam sprawdzenie dokładne czy nie jest zamieniony sygnał step / dir . Z autopsji wiem ze podobne obiawy występuja - zmagalem sie juz z tym jakis rok temu ;p proponuje odłaczyc sygnał dir, sprawdzic co sie dzieje. Mozna tez programowo to próbowac zmienic ale co odłaczone to odłaczone.

Autor tematu
piotr.m

Post napisał: piotr.m » 10 wrz 2007, 10:26

witam
dzieki za zainteresowanie sie moim problemem
silnik mam odpiety od maszyny a silnik mam typu SILNIK KROKOWY FL57STH76-3006A a Sruba chodzi lekko a pozatym i tak mam odpiety od maszyny płyta główna to ssk-mb1 a sterownik taki jak na zdjeciu
pozdrawiam
piter.m

tomek12
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: tomek12 » 10 wrz 2007, 11:00

Witam.

Z tego co piszesz:
Tak samo siknik zachowuje sie gdy jest właczony komputer i sterownik a nie ma uruchomionego żadnego programu
to sądzę że albo masz uszkodzony sterownik, albo jest źle podpięty pod port lpt.
Druga rzecz, to (może to głupie) ale czy silniki masz prawidłowo podpięte (chodzi mi o przewody od silników) ?

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 10 wrz 2007, 15:13

Jakim napięciem Kolega zasila sterowniki?

Autor tematu
piotr.m

udało sie hurrrrrrrrra

Post napisał: piotr.m » 11 wrz 2007, 09:40

:smile: witam

dzieki za ospowiedzi wreście sie udało uruchomić silniki działają.( tak wogóle to one powinny normalnie trzymać a jak sie steruje to puszczaja i sie kręcą??? tak.???).
przesiedzialem wczoraj nad tym caly dzień i w sumie to niezle cyrki wychodziły ale na szczeście udalo sie uruchomić,bo już sie balem że sterownki były uszkodzone.
Przyczyna była taka:podczas sterowania był włączony ciagle sygnal blokujący silniki (enable ktory wysyłal mi program czyli byl stan niski ciagle)choć nie wiem dlaczego bo konfiguracje robiłem wedlug wskazówek ze strony ale zmieniłem go w ustawieniach na stan wysoki odznaczajac ACTIW LOW w OUTPUT SIGNALS/ENABLE LINE 1 no i wtedy silniki ruszyły i teraz jak przycisk reset mryga to silniki sa zluzowanae a jak nie czyli jak uruchamiam program to trzymaja swoim momentem.Być może przyda sie ta podpowiedż w przyszlośći dla kogoś u kogo pojawi sie podobny problem.
dzieki i pozdrawiam
piter.m

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”