pytanie laika

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
LAX
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

pytanie laika

Post napisał: LAX » 19 lip 2007, 15:06

Witam serdecznie - wyrazy uznania dla wszystkich którzy zbudowali własne CNC
temat śledzę od kilku lat - mam pytanko dla bardziej doświadczonych czy ten sterownik i te silniki dadzą rade ruszyć tą frezarke i jaka będzie jakość tego zestawy .
-dzięki za pomoc :)
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... _3d_1a.htm

pozdrawiam.

Tagi:

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 19 lip 2007, 15:26

Jeśli będzie przełożenie 1:1 to za pewnie nie poradzą sobie , stawiał bym na coś mocniejszego w okolicach 3Nm silniki + do tego np: przełożenie 1:2 na pasach HTD :wink:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 19 lip 2007, 17:39

Witaj
zgodzę się z przedmówcą :wink:
około 3Nm ze względu na konstrukcję prowadnic a może bardziej łoża przy takim rozwiązaniu są dość znaczne opory a na pewno większe jak przy prowadnicach łożyskowanych
no i w osi Z jest trochę do podniesienia :mrgreen:
no chyba że koledze nie zależy na znacznych prędkościach ale szkoda było by tej maszynki
jakie są tam śruby ??
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 19 lip 2007, 19:35

Co prawda na forum kolega Misiu15go przerabiał swoje maleństwo i było właśnie sporo problemów przez te prowadnice na jaskółczy ogon a temat był szerzej opisany pod linkiem https://www.cnc.info.pl/topics60/mini-mill-vt3247.htm dla tego większość tego typu maszyn przerabia się silnik + przekładnia mamy większa pewność działania ;)

A dodam że twoja maszyna którą pokazujesz sprawia wrażenie solidnej maszynki , może coś więcej nam napiszesz na jej temat ;)
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

poldi_com
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: poldi_com » 24 lip 2007, 08:59

gmaro pisze:Jeśli będzie przełożenie 1:1 to za pewnie nie poradzą sobie , stawiał bym na coś mocniejszego w okolicach 3Nm silniki + do tego np: przełożenie 1:2 na pasach HTD :wink:
Witam!
Nie chcę zakładać nowego wątku dla jednego pytania więc się tutaj pozwolę wtrącić. Mianowicie potrzebuję przełożenie 1:2 właśnie na pasach HTD, na silnikach mam zębatki z 14 zębami ile zębów powinny mieć te napędzające śrubę? Czyżby 28? A może to bardziej skomplikowane?
Z góry będę wdzięczny za pomoc.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 24 lip 2007, 09:04

witam !! wygląda na to że do uzyskania przekładni 1 - 2 faktycznie musisz mieć 28 zębów ! . o ile się nie mylę - może ktoś potwierdzi . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

skrzat
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: skrzat » 26 lip 2007, 00:27

co w tym jest nie logicznego ? :) jeżeli zęby są takie same co też jest logiczne musi być ich dwa razy więcej żeby dwa obroty wału silnika dawały jeden obrót śruby
albo odwrotnie, jeżeli zębatka na osi silnika jest dwa razy większa od zębatki na śrubie to jeden obrót silnika da dwa obroty osi

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”