Stół XYZ - do zbudowania

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
tanith
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Stół XYZ - do zbudowania

Post napisał: tanith » 20 lip 2007, 10:20

Witam. Szukam koncepcji taniego stołu XYZ - nie ma być to frezarka. Na głowicy będzie zamontowana sonda pola magnetycznego i stół będzie skanował badany przedmiot na obecność tego pola.

Przeszukując internet znalazłem taką oto konstrukcję:
Obrazek

Filmik pokazujący pracę stołu (bez zamontowanej głowicy):
http://www.databitz.com/Resources/videoClip/XY_Table.rm
Link do RealPlayera:
RealPlayer Download

Co myślicie o tej konstrukcji?

Oś X jest tam śmiesznie zrobiona - jeśli zamontować by tam oś Z to ugięła by się ona, dlatego że oś X jest zrobiona na tylko jednej prowadnicy a funkcję drugiej prowadnicy pełni pas zębaty. Ja bym tam dał 2 prowadnice i teraz pytanie - 2 prowadnice postawione w poziomie czy w pionie?

Do już tak usztywnionej głowicy musiałbym wymyślić jak dołączyć oś Z. Ale po kolei.

Dokładność stołu nie musi być duża - wystarczyłoby nawet 2mm. Na osi Z nie będzie nic ciężkiego - sonda jest plastikowa. Pole robocze miałoby mieć powierzchnię kartki A3.

Oś Z zrobiłbym nie na pasie ale na listwie zębatej z uwagi, że "skok" na osi Z nie musi być duży - góra 5 cm.

Za wszelkie uwagi z góry dziękuję.

Pzdr
Adrian
Ostatnio zmieniony 20 lip 2007, 10:36 przez tanith, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 20 lip 2007, 10:25

Witaj
Taka sugestia może zrób to na suportach od drukarek igłowych mają prowadnice 15-20 mm i masz już gotowy element mocujesz go do jakiegoś blatu ,
znam osobę która dysponuje takimi elementami
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 20 lip 2007, 10:39

witam !! skoro nie masz zamiaru obciążać nadmiernie :lol: plotera , to zrób sobie całość na wałkach od czego bądź - i od drukarek spokojnie mogą być . tylko jakoś nie za bardzo mi się podoba to ustalanie osi na pojedynczych prowadnicach - lepiej to powiązać . co do napędu to i na linkach by było . skoro plotery rysunkowe działają i to dobrze na linkach to i tu musi się sprawdzić . można kupić linkę po 3pln za metr - paski sa " trochę " droższe . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Autor tematu
tanith

Post napisał: tanith » 20 lip 2007, 11:09

easy2002 pisze:Witaj
Taka sugestia może zrób to na suportach od drukarek igłowych mają prowadnice 15-20 mm i masz już gotowy element mocujesz go do jakiegoś blatu
Te prowadnice nie będą czasem za krótkie? Obszar roboczy to kartka A3 czyli 420 mm z jednaj strony, a prowadnica musi być dłuższa.
pokury pisze:co do napędu to i na linkach by było . skoro plotery rysunkowe działają i to dobrze na linkach to i tu musi się sprawdzić . można kupić linkę po 3pln za metr - paski sa " trochę " droższe
Myślałem nad tym, tylko jaka ma to być linka? Stalowa, tak?
Jak wygląda połączenie tego z silnikiem? Na "trybko" na silniku (to kółko nie ma zębów a wgłębienie(nia) i nie wiem jak to nazwać :) ) nawijamy linkę 2 razy i podobnie na drugim końcu na podobnym "trybku"?

Pozdrawiam

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 20 lip 2007, 11:32

witam !! co do długości prowadnic - jednak drukarka A3 drukuje na arkuszu A3 - wię prowadnice są odpowiednio długie . o napędzie linkowym było wiele na forum - poszukaj . pomyślałem że może spróbuj kupić gdzieś ploter rysunkowy A3 - np roland 990 , 1250 , itp. może być uszkodzony , przerób uchwyt na pisaki na oś Z i masz piękne urządzenie ! . myślę że wyjdzie Cię to taniej niż robienie od podstaw . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Autor tematu
tanith

Post napisał: tanith » 20 lip 2007, 12:50

pokury pisze:co do długości prowadnic - jednak drukarka A3 drukuje na arkuszu A3 - więc prowadnice są odpowiednio długie
Nie wiem czy myślimy o tych samych drukarkach... Ta o której myślę drukuje na A3, ale ona ma prowadnice długości dopasowanej do krótszej krawędzi kartki A3 to jest 297 mm.

O napędzie linkowym jeszcze sobie poczytam.

Jak myślicie, tak na oko, silniki krokowe 0,39Nm (dla XY) i prowadnice o fi = 8 mm starczą do tego urządzenia ?
Ostatnio zmieniony 20 lip 2007, 13:52 przez tanith, łącznie zmieniany 1 raz.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 20 lip 2007, 13:16

witam !! Faktycznie - może myślimy o innych drukarkach :cry: . Tak czy siak konstrukcja jest dość prosta . możesz sobie kupić jakieś tanie wałki i zastosować tulejki . dwa kawałki kątownika na jedną oś itd . poczytaj sobie tematy - narysuj coś i na pewno ktoś Ci pomoże/doradzi . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 20 lip 2007, 13:27

Jeśli chcesz sam budować
to tu masz dobrego allegrowicza sam u niego kupowałem
https://ssl.allegro.pl/show_user_auctio ... id=2016137
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”