DYI cyklonowy separator odpadków

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Hrumque
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

DYI cyklonowy separator odpadków

Post napisał: Hrumque » 28 lut 2014, 14:50

Zrobiłem "na partyzanta" stożek z zwiniętego papieru, grubo oklejonego szarą taśmą klejącą (czyli realnie konstrukcja z szarej taśmy), na to dekielek od wiaderka z farby, rura od odkurzacza, druga rura wsadzona z boku (kąt losowy i bylejaki), całość lejkiem w dół - do drugiego wiaderka po farbie. Całość poklejona i pouszczelniana srebrną taśmą klejącą - paskudny widok, ale! działa! To trzeba wdrożyć!
Oczywiście to jest jednorazowy prototyp "byle sprawdzić" - i podciśnienie z odkurzacza powoduje zapadanie się wiaderka po farbie i zmienia geometrię stożka ;) więc tego się używać na stałe nie da.
W związku z tym, że największym problemem (dla mnie) jest sensowny stożek - to tak myśląc o stożku - wymyśliłem pachołek drogowy ;)
Obrazek
Tak mniejwięcej skos stożka by się zgadzał z moim prototypem. Tworzywo łatwo obrabialne. Cena ~20zł za taki 50cm wysoki, w jakimś sklepie "bhp", też nie załamuje.
Dobrze kombinuję? :) One wydają mi się być wystarczająco sztywne?

Tagi:

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 28 lut 2014, 18:21

lepiej zagnij blachę
stożki jedne są miękkie auto przejedzie i wyprostuje sie samoczynnie gumy inne twarde co kupisz nie wiem
blacha 1 ocynk trochę nitów szczeliny taśmą lub sylikon to będzie bardziej trwałe niż pachołki

Pacholak możę byc ale nikt nie wie przy jakim ciśnieniu zapadnie sie i może tak zostać
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: dance1 » 28 lut 2014, 19:06

w porównaniu z konstrukcją z papieru i taśmy to jak od wymyślenia koła do 1 kroku na księżycu, myślę że bez problemu spełni swoje zadanie, szukaj solidnego z plastiku, żadne gumy itp.
No chyba że w 2 stronę, spawaj, wyżarzaj, w nasa zleć wykonanie.

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 28 lut 2014, 19:15

kumpel z hipsu 4 zrobił stożek i działa bez problemu. Ja mam wiadro typu odkurzam kominek czy coś w ten deseń, pył z mdf/skleja ściąga bez problemu.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”