buduje obrabiarke-jak obliczyc parametry dla aluminium?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
buduje obrabiarke-jak obliczyc parametry dla aluminium?
witam.jestem studentka 5 roku Mechaniki i budowy maszyn w olsztynie,chcialam zapytac gdzie moge znalezc parametry dla aluminium,poniewaz musze wyznaczyc dla niego sile skrawania.modeluje obrabiarke numeryczna w solidWorksie i chce zbadac czy jest w stanie obrobic aluminium przy zadanych parametrach.prosze o pomoc.z gory dzieki
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
A to jest chyba kwestia narzędzia jakiego używamy bo ono nam w gruncie rzeczy ogranicza maksymalne parametryLidka pisze:chcialam zapytac gdzie moge znalezc parametry dla aluminium

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
widze ze ktos jeszcze ma z tym problem, i tak samo jak ja modelujesz w solidzie, ja skorzystalem z podręcznika ze wzorkami i katalogu narzędzi, jak kolega podpowiadał zaleznie od narzedzia przyjełem jego max parametry w ten sposob liczylem siły, ale ku mojemu zdziwieniu siły wyszły bardzo małe, ale za to wrzeciono strasznie duze mi wychodzi, moze jakos porównamy nasze wyniki ?
ps, napisz na @ to ci wysle materiały z ktrych korzystałem.
ps, napisz na @ to ci wysle materiały z ktrych korzystałem.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
dzieki za odpowiedz.moja maszyna jest przeznaczona glownie do wosku,dlatego frez jaki wybralam ma 3,2mm na trzpieniu i 7,8 na frezie.jest to frez szybkotnacy.o liczbie zębow 6, ale musze takze policzyc czy urzadzenie to da rade obrabiac inny material. razem z promotorem wybralam aluminium,i we wzorach ktoreznalazlam byl tam wspolczynnik Cf, bodajze, ktorego nie moge znalezc dla aluminium.moze sa inne wzory prostrze,ktore moge wykorzystac do sil skrawania.czekam na odpowiedz i licze na pomoc.
dzieki.moj mail : [email protected]
dzieki.moj mail : [email protected]
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Dobór parametrów do obróbki
Witam, podsyłam trochę materiałów... http://www2.coromant.sandvik.com/coroma ... 41_143.pdf wzorki z katalogu, i załącznik i jeszcze książka na mail może Ci się przydać.
- Załączniki
-
- doborfrezowanie1.pdf
- też dobór frezowania
- (1.8 MiB) Pobrany 10587 razy
zaryzykowałbym, że nawet gibki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
to moze jeszcze i ja dorzuce kilka wzorków..
brakuje mi tylko troche nowszych materiałów, te wzory odnosza sie chyba tylko do stali narzedziowej, a ja szukam czegoś o węglikach, ale chociaz jakies odniesienie jest ...
brakuje mi tylko troche nowszych materiałów, te wzory odnosza sie chyba tylko do stali narzedziowej, a ja szukam czegoś o węglikach, ale chociaz jakies odniesienie jest ...
- Załączniki
-
- siły skrawania - frezowanie.rar
- Kilka wzorków jak obliczać , oraz .xls z gotowym arkuszem do obliczeń
- (2.33 MiB) Pobrany 499 razy
-
- siły skrawania - frezowanie.rar
- kilka wzorków jak obliczać, oraz .xls z gotowym arkuszem do obliczeń
- (2.33 MiB) Pobrany 512 razy