w końcu nadszedł i czas na mnie. zanim jednak przedstawię swój projekt chciałbym poradzić się specjalistów w tej dziedzinie.
Chcę wykonać frezarkę CNC przeznaczoną do frezowania/grawerowania tworzyw sztucznych. Od czasu do czasu fajnie by było jakby poradziła sobie z aluminium.
Mam na niej zamiar wykonywać jakieś małe elementy to figurek, makiet itd. frezować jakieś elementy do gry itp. Zależy mi na dużej dokładności z racji tego, że czasem to będą na prawdę małe elementy. Budżet. jednorazowy - mały, jednak z dniem wypłaty budżet będzie zasilany. Budowę chce rozłożyć w czasie, stopniowo kompletować klocki.
Zanim cokolwiek kupię chcę się upewnić, że do moich zastosowań akurat te części będą dobre. Nie chcę budować konstrukcji która poradzi sobie bez problemu ze stalą, a będę na niej tylko frezował tworzywa.
pole robocze, hmm ... 200x200mm w zupełności wystarczy.
wracając do dokładności, czy może mi ktoś przybliżyć temat jaką dokładność możemy uzyskać jakimi środkami?
konstrukcja skręcana z aluminium. coś na wzór tego :

wykonanie części będę zlecał, sam nie mam doświadczenia a chciałbym by było to wykonane porządnie.
o sterowanie, silniki itd na razie nie pytam do tego etapu jeszcze bardzo daleko.
na razie dokładność.
zaznaczam, że wciąż się uczę, czytam, szukam. z góry dziękuję za pomoc.
pozdrawiam
bielski