Za sobą mam już jeden projekt małej cnc, właściwie takiej zabaweczki zrobionej z części z dwóch DVD ( pole pracy było 55 x 55mm xD ).
Teraz wziąłem się za coś większego, gdyż udało mi się dorwać do starej drukarki igłowej gdzie były wspaniałe prowadnice. Część mechaniczną (2 osie) praktycznie już skończyłem, w miejsce głowicy zostaje tylko wpakować laser (dam taki z DVD - 200mW czerwony).
Planuję, tak jak w poprzedniej zabawce, przesyłać do mikrokontrolera przez USB tylko i wyłącznie dane o ilości kroków które musi zrobić (i w której osi). Dzięki temu komputer może wykonać całą pracę obliczeniową a maszynka zajmie się wypalaniem.
I stąd moje pytanie/problem - przeglądałem programy których używacie, ale czy któryś z nich w ogóle nada się na moje potrzeby?
Maszynka ma wypalać OBRAZKI czyli png/jpg/bmp (czyli ogólnie grafikę rastrową a nie wektorową).
We wcześniejszej wersji zaimplementowałem algorytm typu - szukaj najbliższego pixela w obrazku do wypalenia - idź do niego - wypal go i zapętlenie. Działało to ale... biednie

Proszę o odpowiedzi i pozdrawiam