Oprogramowanie małej maszynki do wypalania laserem

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
kitkit
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Oprogramowanie małej maszynki do wypalania laserem

Post napisał: kitkit » 12 wrz 2012, 11:07

Witam!

Za sobą mam już jeden projekt małej cnc, właściwie takiej zabaweczki zrobionej z części z dwóch DVD ( pole pracy było 55 x 55mm xD ).
Teraz wziąłem się za coś większego, gdyż udało mi się dorwać do starej drukarki igłowej gdzie były wspaniałe prowadnice. Część mechaniczną (2 osie) praktycznie już skończyłem, w miejsce głowicy zostaje tylko wpakować laser (dam taki z DVD - 200mW czerwony).

Planuję, tak jak w poprzedniej zabawce, przesyłać do mikrokontrolera przez USB tylko i wyłącznie dane o ilości kroków które musi zrobić (i w której osi). Dzięki temu komputer może wykonać całą pracę obliczeniową a maszynka zajmie się wypalaniem.

I stąd moje pytanie/problem - przeglądałem programy których używacie, ale czy któryś z nich w ogóle nada się na moje potrzeby?
Maszynka ma wypalać OBRAZKI czyli png/jpg/bmp (czyli ogólnie grafikę rastrową a nie wektorową).

We wcześniejszej wersji zaimplementowałem algorytm typu - szukaj najbliższego pixela w obrazku do wypalenia - idź do niego - wypal go i zapętlenie. Działało to ale... biednie ;)

Proszę o odpowiedzi i pozdrawiam

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 12 wrz 2012, 11:36

Dla reliefów lepszy byłby algorytm:

Kod: Zaznacz cały

for (y = 0, y< rozmiar_y, y++) 
{ 
  for (x = 0, x> rozmiar_x, x++) 
  { 
    if (true == trzeba_palic(x,y)) 
    { 
      przesun-x(x); 
      pal(wartosc_zaczernienia); 
    } 
  } 
  przesun-y(y); 
} 
Czyli przeglądasz wierszami i jedziesz od lewa do prawa i jak jest coś do roboty, to robisz.

Jeśli chcesz palić wektory, to chyba lepiej wykorzystać jakiś interpreter do g-code.
Np pierwszy lepszy wynik z google:
http://reprap.org/wiki/Arduino_GCode_Interpreter

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 12 wrz 2012, 19:19

Lepszy interpretator grbl, oparty o oprogramowanie Reprap, również działające na arduino.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Autor tematu
kitkit
Posty w temacie: 2

Post napisał: kitkit » 14 wrz 2012, 10:51

@Zienek:
czyli w sumie taki algorytm drukarki ;) Trzebaby przetestować czy szybciej to wypali, ale pewnie masz rację, bo przy tym moim starym czesto wracał się cały obrazek żeby dopalić jakieś piksele. Ewentualnie, teraz tak wymyśliłem, zrobić coś typu dziel i zwyciężaj (jak quicksort) - podzielić obrazek na bloki i każdy blok wypalać moim algorytmem, a bloki po kolei Twoim. Czeka mnie więc parę testów.

@syntetyczny:
tak, ale to juz sam g-code, a najbardziej zalezy mi na obrazkach.

---

A właśnie zauważyłem że Mach2 może być tym czego szukam
Program Mach2 umożliwia importowanie plików w formacie DXF, HPGL, JPG i BMP oraz oczywiście otwiera pliki tekstowe z zapisem G-COD
Proszę mi tylko powiedzieć w jaki sposób wypalałby te jpg/bmp? Ma jakiś algorytm analizujący obraz czy zawsze byłby to algorytm podobny lub taki sam jak podał Zieniek?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”