Pierwszy projekt (mam 17 lat)
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 13
Pierwszy projekt (mam 17 lat)
Witam. Jestem nowy i chciałem się przywitać. Trafiłem na to forum, po spotkaniu grupki ludzi, którzy tworzą swoją własną tokarkę CNC i postanowiłem się do nich dołączyć. Ma to być maszyna duża. Do cięcia i frezowania płyt ?MDF?. Jako że skończyłem właśnie drugą klasę technikum mechatronicznego podstawy mam i ochoczo wziąłem się do pracy. Ale za bardzo uwierzyłem w swoje siły. Czytałem bardzo dużo po kilka razy każde zagadnienie. A to odnośnie sterowników, a to oprogramowania na komputer wszystko. Dosłownie wszystko. I raz byłem pewien swoich sił później zupełnie nie, ale teraz doszedłem do wniosku że jeśli Wy zrobiliście swoje własne frezarki, tokarki itp. to może chcielibyście mi pomóc. Czas goni, więc chciałbym na prawdę pomóc jak tylko mogę, bo dzięki temu dużo się nauczę. Więc przejdę do sedna. Strona na jakiej czytałem te wszystkie informacje, to: http://www.akcesoria.cnc.info.pl
1. Nie wiem jakie oprogramowanie wybrać (czytałem dużo na temat mach2)
2. Jako sterownik silników chciałem użyć takiej skrzynki
3. Nie wiem jak robić te G-KODY(AutoCAD'a mam opanowanego, więc rysunki zrobię bez problemu)
Wszystko ma być na użytek komercyjny, więc licencje muszą być zakupione
Jeśli macie jakieś porady, nie wiem może z góry widać, że tego nie zrobię, nie podołam, to liczę na odpowiedzi. Dziękuję
1. Nie wiem jakie oprogramowanie wybrać (czytałem dużo na temat mach2)
2. Jako sterownik silników chciałem użyć takiej skrzynki
3. Nie wiem jak robić te G-KODY(AutoCAD'a mam opanowanego, więc rysunki zrobię bez problemu)
Wszystko ma być na użytek komercyjny, więc licencje muszą być zakupione
Jeśli macie jakieś porady, nie wiem może z góry widać, że tego nie zrobię, nie podołam, to liczę na odpowiedzi. Dziękuję
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Pierwszy projekt (mam 17 lat)
W tym wieku wszystko jest możliwe. 
Może dałbyś radę z linuxcnc? Na początek można pobrać obraz płytki CD, zamontować na przykład z pomocą MagicISO, zainstalować VirtualBox, i uruchomić w nim tą płytkę.

Może dałbyś radę z linuxcnc? Na początek można pobrać obraz płytki CD, zamontować na przykład z pomocą MagicISO, zainstalować VirtualBox, i uruchomić w nim tą płytkę.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 13
Nie rozumiem. Możesz trochę jaśniej?pitsa pisze:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Jak chcesz już wydawać kasę na legalne oprogramowanie, to polecam łatwy i przyjemny PikoCNC. za 550 zł masz świetny program do wizualizacji wczytanych G-kodów, proste ustawienie programu pod maszynę, wszystko przez USB, więc nie ma problemu z szukaniem LPT w nowocześniejszych komputerach.
Do tego masz płytę bazową, do której podpinasz sterowniki silników krokowych i wszystkie czujniki (styczniki krańcowe do bazowania - określania "zero" pozycji maszyny.
Rysunki DXF mogą być wczytane przez PIKOcnc i dla konkretnych obrysów można tworzyć ścieżki narzędzia.
Dodatkowo w Piko możesz pisać skrypty w Pascalu i mieć gotowe makra. Tak pracuje Mitek z forum i korzysta z tego na skalę przemysłową
Do tego masz płytę bazową, do której podpinasz sterowniki silników krokowych i wszystkie czujniki (styczniki krańcowe do bazowania - określania "zero" pozycji maszyny.
Rysunki DXF mogą być wczytane przez PIKOcnc i dla konkretnych obrysów można tworzyć ścieżki narzędzia.
Dodatkowo w Piko możesz pisać skrypty w Pascalu i mieć gotowe makra. Tak pracuje Mitek z forum i korzysta z tego na skalę przemysłową

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
LinuxCNC, EMC2, jak (prawie) wszystkie pingwiny darmowy również do wykorzystania komercyjnego.
G kody to się pisze z palca albo generuje z tak zwanego CAMa.
G kody to się pisze z palca albo generuje z tak zwanego CAMa.
Benjamin Franklin pisze:Na tym świecie pewne są tylko śmierć i podatki.
Terry Pratchett pisze:Jest śmierć i podatki, ale podatki są gorsze, bo śmierć przynajmniej nie trafia się człowiekowi co roku.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Sprawdzałem twoją "praktyczną wiedzę komputerową".boles_94 pisze:Nie rozumiem. Możesz trochę jaśniej?

Z tego testu wynika, że PikoCNC to jest to od czego powinieneś zacząć.

http://www.pikocnc.com/
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ