Deltabot

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
zwierzak0
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Deltabot

Post napisał: zwierzak0 » 30 mar 2012, 13:40

Witam,

Mam zamiar zbudować sobie deltabota (na youtubie pełno przykładów). Pole robocze 50x50 cm przy podstawie, 3-4 ramiona(jeszcze niezdecydowane). Na oko długość ramienia 70 cm, ładunek do podnoszenia do pół kilo.
Pytania :

-jakie serwo ? http://www.sklep.modelarnia.pl/index.ph ... 45mg-hitec <-wystaczy ten moment ? nie zależy mi na szybkości, bardziej na dokładności.
-jak tym sterować? ludzie na youtube sterują w dużej części poprzez arduino, znacie jakieś alternatywy żeby dla elektronicznego laika było w miarę prosto to ogarnąć?
-czy ktoś może wyszczególnić wszystkie rzeczy w formie listy do zakupu ? to by mi naprawdę życie ułatwiło... chodzi tylko o elektronikę(siliniki, zasilanie,sterowanie, inne)

Jeśli chodzi o sterowanie to nie działa to na GCode(aczkolwiek na pewno może), zamiast tego podaje się bezpośrednio wartości zgięcia na każdy silnik... co jest po drodze to dla mnie czarna magia.

Z góry dzięki za odpowiedzi,
MZ

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 31 mar 2012, 10:59

Komputer z LinuxCNC (EMC2) + silniki krokowe ze sterowaniem . Standardowe sterowanie, korzystając z popularnych sterowników krokowych. No i chyba przyda się jeszcze kilka krańcówek i to by było na tyle. Odpowiednio trzeba skonfigurować LinuxCNC (EMC2) i powinno działać, gdyż wydziałem już takie rozwiązania.

[ Dodano: 2012-04-01, 10:54 ]
Pierwszy przykład z brzegu: http://www.linuxcnc.org/index.php/engli ... 0&id=13433
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”