famot 400 cnc - Wrzeciono nie startuje na zamkniętym uchwyci

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
mophus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2

famot 400 cnc - Wrzeciono nie startuje na zamkniętym uchwyci

Post napisał: mophus » 07 lip 2011, 22:33

Witam. Mam problem z tokarką Famot 400 CNC na sterowaniu Sinumeric 810D. Maszyna jest przechodzona i chciałbym ją uruchomić. Problem jest taki że wrzeciono nie startuje gdy uchwyt jest zamknięty. Na otwartym uchwycie działa (nie ważne na jakiej pozycji jest przełącznik mocowania wew/zew). Przełącznik działa, gdyż przy przełączeniu pojawia się komunikat o zmianie metody mocowania. Czujniki na cylindrze pociągowym działają w odwrotny sposób niż te które widziałem. Przy zbliżeniu czujnik gaśnie, a przy oddaleniu się zapala. Poza tym jedyne ustawienie czujników przy cylindrze pociągowym to takie że jeden(ten bliżej frontu maszyny) cały czas się świeci, a drugi jest aktywny przy otwartym uchwycie. Inne kombinację powodują alarm o nieprawidłowej pozycji uchwytu, skróconym skoku uchwytu lub nie działaniu pedałów otwierania/zamykania. Tak wygląda ta maszyna http://www.maszyneria.pl/1973,2940,foto.html . Dziwi mnie bardzo działanie czujników. Normalnie mają stany 0,1 lub 1,0 przy prawidłowej pracy na wszystkich maszynach z którymi się spotkałem. Czy ktoś z was posiada dokumentację do tej maszyny? lub ma taką i wie jakie jest prawidłowe ustawienie czujników.

Tagi:

andrjalo
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: andrjalo » 08 lip 2011, 00:25

Myślę że nikt czujników nie zmieniał. Sprawdź na statusie stan wejść na sinumeriku. To że czujnik się świeci to nie wszystko może być przerwany kabel lub uszkodzona karta wejściowa. Chyba że masz możliwość pracy on line z Plc przez S7.

Autor tematu
mophus

Post napisał: mophus » 08 lip 2011, 15:15

Sprawdzę to. Jednak brak sygnału powinien się objawić alarmem.Czy ktoś ma dokumentację do tej maszyny?Bez planu elektrycznego ciężko jest mi szukać. Jak wejść w tabelę wejść/wyjść. Przyznam się że siemens nie jest moim ulubionym sterowaniem i nie bardzo jestem w nim rozeznany

andrjalo

Post napisał: andrjalo » 08 lip 2011, 18:48

Jest możliwość wejścia w status PLC. Jeżeli chodzi o wejścia to powinien pan na diodach na module wejściowym widzieć które to jest wejście. Jakieś dalsze szczegóły zapraszam na [email protected]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”