famot 400 cnc - Wrzeciono nie startuje na zamkniętym uchwyci
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
famot 400 cnc - Wrzeciono nie startuje na zamkniętym uchwyci
Witam. Mam problem z tokarką Famot 400 CNC na sterowaniu Sinumeric 810D. Maszyna jest przechodzona i chciałbym ją uruchomić. Problem jest taki że wrzeciono nie startuje gdy uchwyt jest zamknięty. Na otwartym uchwycie działa (nie ważne na jakiej pozycji jest przełącznik mocowania wew/zew). Przełącznik działa, gdyż przy przełączeniu pojawia się komunikat o zmianie metody mocowania. Czujniki na cylindrze pociągowym działają w odwrotny sposób niż te które widziałem. Przy zbliżeniu czujnik gaśnie, a przy oddaleniu się zapala. Poza tym jedyne ustawienie czujników przy cylindrze pociągowym to takie że jeden(ten bliżej frontu maszyny) cały czas się świeci, a drugi jest aktywny przy otwartym uchwycie. Inne kombinację powodują alarm o nieprawidłowej pozycji uchwytu, skróconym skoku uchwytu lub nie działaniu pedałów otwierania/zamykania. Tak wygląda ta maszyna http://www.maszyneria.pl/1973,2940,foto.html . Dziwi mnie bardzo działanie czujników. Normalnie mają stany 0,1 lub 1,0 przy prawidłowej pracy na wszystkich maszynach z którymi się spotkałem. Czy ktoś z was posiada dokumentację do tej maszyny? lub ma taką i wie jakie jest prawidłowe ustawienie czujników.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Jest możliwość wejścia w status PLC. Jeżeli chodzi o wejścia to powinien pan na diodach na module wejściowym widzieć które to jest wejście. Jakieś dalsze szczegóły zapraszam na [email protected]