Frezarka CNC dla modelarza

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
coldzik
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8

Frezarka CNC dla modelarza

Post napisał: coldzik » 13 kwie 2011, 22:08

Witam,

Chcialbym sie dowiedziec, czy jest szansa zbudowania frezarki 3 osiowej, raczej dokladnej, ktorej pole pracy mialo by rozmiar miej wiecej 150/100/50 mm badz 200/150/80 mm do frezowania w balsie/plexi/gipsie za kwote do 1000zl, nie liczac wrzeciona?
Jezeli tak to jaka konstrukcja i z jakimi elementami bylaby najlepsza do tej maszynki CNC? (Prosze nie odsylac do szukania na forum, bo juz od dawna je czytam i nie bardzo potrafie znalezc cos co moze mi pomoc w tym zagadnieniu. Pomimo tego, ze kilka modelarskich frezarek sie przewinelo na forum, to niestety koszta sporo wykraczaly poza granice 1000zl)

Tagi:

koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: koala.g » 13 kwie 2011, 22:34

Nie .
Chyba że drewno prowadnice szufladowe i części ze złomu.

Autor tematu
coldzik

Post napisał: coldzik » 13 kwie 2011, 22:38

A jaka jest wiec taka minimalna kwota, ktora trzeba wydac na taka maszynke?

DPosk
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: DPosk » 13 kwie 2011, 23:03

Jaką dokladność chcesz uzyskać?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: adam Fx » 13 kwie 2011, 23:11

zależy jaka dokładność ? ale sądzę że tak wiązać będzie się to z poszukiwaniami jak najtańszych elementów i czekaniem na tak zwana okazje ale zajrzyj do mojej galerii tam frezarka za ok. 1000zł poskładana z tego co miałem w rupieciarni i bardzo często spotykam się z opinią gdy ktoś pyta o zbudowanie właśnie czegoś takiego pokroju że odpowiedź otrzymuje;" gościu tym to ledwo w drewnie może jakiś grawer w plexii i na tym koniec --- a ja tym i blachę wycinałem na obudowy i stal grawerowałem (co prawda mini wiertarka zdychała -ale poszło :twisted: ) trzeba się uprzeć ale z dokładnościami do 0,01 nie uda się
Ps. pozdrawiam Śląsk ;)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: rynio_di » 13 kwie 2011, 23:26

Oj nie straszcie kolegi ,ja twierdzę że da się zbudować za 1 tyś. A jako przykład niebawem poddam krytyce swoje dzieło ,i to wcale nie z drewna i prowadnic szufladowych. Prace trwają pomału bo i nie ma pośpiechu stół żeliwo szlifowane,90 % materiału to ... złom . Maszyna na jeżdżącej bramie wałki niepodparte 25mm łożyska Ina , brama z profili Kanah , śruby 12 i 14 trapez łącznie z laptopem Dell ,wyszło mi nie więcej jak 600 zł . Wrzeciono na silniku Lurdes 20 tyś, obr/min uchwyt tuleje zaciskowe 1-6mm. Silnik krok 0.6 Nm jakieś xero ,sterowniki i płyta główna aukcja all....o
Lecz aby zdobyć taki złom często odwiedzam składnice bo mam ich kilka w pobliżu. Może niektórym kol. wartość okaże się śmieszna , to nic ,ale to moje realia.

Autor tematu
coldzik

Post napisał: coldzik » 13 kwie 2011, 23:39

Problem w tym wlasnie, ze musi byc jak najdokladniejsza... Z racji tego, ze chce ja wykorzystywac w modelarstwie miniaturowym np. frezowanie felg o promieniu 20mm, dokladnosc musi byc spora, chociaz z drugiej strony nie mam doswiadczesnia z frezarkami, wiec nie wiem czy dokladnosc do 0.1mm mi wystarczy, czy tez do tak malych elementow musi byc to 0.01 :)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: tuxcnc » 14 kwie 2011, 00:02

Czy to jest tak trudno zrozumieć, że jak mówimy o kosztach, to nie o tym że można trafić, znaleźć albo ukraść ?

Na trzy osie silniki kosztują 300zł, sterownik drugie 300zł, zasilacz ze 100zł, do tego jakiś komputer, jakiś monitor.
W sumie mamy już tysiąc.
Jak ktoś musi mieć Windows + Mach, to następny tysiąc.
I silniki leżą na biurku i możemy sobie nimi pokręcić ...

To o czym właściwie rozmawiamy ?

Jeżeli maszyna ma robić cokolwiek użytecznego, to poniżej dwóch tysięcy złotych zejść jest trudno.

.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: adam Fx » 14 kwie 2011, 00:04

no właśnie pytanie czy przeszkadza ci że na kole masz owalu 0,1 i jedno koło fi 40,1 a drugie 39,9 jak chcesz zrobić coś pod łożysko to musisz zakładać tolerancje w setkach .. kolejna sprawa to jakim parkiem maszynowym dysponujesz (ja wtedy jak budowałem miałem tylko wiertarkę stołową i ręczne elektronarzędzia ) a do kosztów należy wliczyć też złamane wiertła , zużyte tarcze ,elektrody i inne niby mniej ważne elementy co wydawało by się ze po kilka zł są ale sumaryczne budują kilka stów ja tak czy inaczej zachęcam cie do zbudowania takie maszyny i tak jak koleba pisze pomału ze złomu i da radę a jak w swej modelarni nie korzystasz z mikrometru tylko z suwmiarki to myłeś ze do 0,1 wystarczy a jak się uprzesz i przyłożysz to szansy na 0,05 myślę że są kwestia staranności i uporu w doskonaleni + warunki obróbki (materiał narzędzie parametry) . swoja budowałem dawno temu teraz to masz z górki rozwinięte forum towaru pełno na allegro i w dobrej cenie .. no a ja za to się dorobiłem tokarki Nutoola i Zosi frezarki wiec skrzydła mogę rozwinąć heheh np. dla kolegi z Zabrza już drugi raz będę śruby zataczał ;)

[ Dodano: 2011-04-14, 00:26 ]
ja za 3 silniki do moje pierwszej dałem ok 100zł
no właśnie są dwie drogi 1: łatwa daje do sklepu "wyroby hutnicze" i tną mi z metra profil kwadratowy na stolik pod frezarkę zostawiam u nich ok100zł jadę do garażu spawać pocięte już na wymiar

2:idę na jedna złomnicę na druga i na trzecią jak mam fart znajduje niemalże gotowy stolik a jak nie to chociaż profile na jego zrobienie i mimo że szukanie zajęło tydzień mam to za 35zł

te dwa rodzaje podejścia przypominają mi jak z kolegą mieliśmy budować roboty do walk sumo ja zacząłem od ogólnego założenia i zszedłem do piwnicy zobaczyć jakie mam graty i co z tego mogę zrobić a on zaczął od projektu i listy potrzebnych rzeczy ale okazało się że większości ich niema i w końcu zrezygnował po prostu go to przerosło miedzy innymi finansowo

komputer --- czasem wystarczy na gg w opisie dać przyjmę komputer z czteropak :wink: i można mieć wystarczający sprzęt

przecież nawet wielkie zakłady jak ten w którym robię i który wywala 2m kawałki blachy i 1,5m wałki kalibrowane fi100 jako złom też kupuje maszyny czy też materiał używany który stanowi pozostałość po jakiejś produkcji
z doświadczenia wiem że da się zbudować maszynę za 1000zł szczególnie mając warunki garaż trochę narzędzi, kolegę ze spawarka znajomego z tokarką itd.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Autor tematu
coldzik

Post napisał: coldzik » 14 kwie 2011, 22:55

Dzieki wszystkim za odpowiedzi

Ogolnie to myslalem o konstrukcji drewnianej, bo wydaje sie byc tansza i nie potrzeba takiego parku maszyn do tego :) A po drugie posiadam troche pozostalosci po meblowaniu mieszkania (sporo polek robilem z blatow 20mm), dlatego drewno nie byloby tutaj problemem

Komputera rowniez nie wliczam do tej kwoty gdyz posiadam takiego staruszka, ktorego moglbym podlaczyc do tego.

Bardziej interesuje mnie czy pomijajac wyzej wymienione elementy da sie zlozyc taka frezareczke. Czyli w sumie prowadnice, silniki, sterowniki, sruby, lozyska no i co tam jeszcze bedzie do tego potrzebne.

Co do samej dokladnosci. Jezeli najwiekszym problemem byloby to, ze jedno kolo bedzie 40.1mm a drugie 39.9 to oczywiscie zaden problem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”