Składanie plotera
-
Autor tematu - Posty w temacie: 4
Składanie plotera
Oś np Y obudowy przymocowane do stołu, obudowa wraz z nakrętką także. Chcę teraz zamontować śrubę. W jaki sposób mam to zrobić? w jakiej kolejności i jakie czynności wykonać? w jaki sposób zamontować śrubę w łożyskach, przecież ona musi siedzieć ciasno.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
srubę do łozysk sie pasuje, mogą wchodzić lekko ale bez luzu, mozna tez pomóc sobie jakimś przyrządem z młoteczkiem, nie walic po łozysku tylko lekko stukac przez jakąs pośrednią tuleję i ma wejść, jak nie chce wejsc to pasowanie jest do kitu, pod lozyska najlepiej robić czopy z tolerancją k6
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Autor tematu - Posty w temacie: 4
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Tego to nie wiem bo mi to tokarz robil, który sie zna na tym, ja tylko skladalem. To co teraz moge zmierzyc, to ze sruba ma fi 20mm a lozysko od zewnatrz 32mm. Tego najwazniejszego nie moge zmierzyc. Lozysko pod lekkim oporem dalo sie wcisnac na srube.
Wlasnie przed chwila z ciekawosci mierzylem inna srube i lozysko do niej dopasowane. Na suwmiarce i lozysko i sruba ma 15mm, wiec sruba jest pewnie mniejsza o setne czesci mm, których na suwmiarce nie widac. Ale tak na chlopski rozum, jakby sruba byla 1/100 mm mniejsza to powinna wejsc. Temperatura tez ma cos do rzeczy, bo starczy ze srube potrzymam chwile w reku i lozysko nie chce juz wchodzic na srube.
A masz sam zamiar toczyc?
Wlasnie przed chwila z ciekawosci mierzylem inna srube i lozysko do niej dopasowane. Na suwmiarce i lozysko i sruba ma 15mm, wiec sruba jest pewnie mniejsza o setne czesci mm, których na suwmiarce nie widac. Ale tak na chlopski rozum, jakby sruba byla 1/100 mm mniejsza to powinna wejsc. Temperatura tez ma cos do rzeczy, bo starczy ze srube potrzymam chwile w reku i lozysko nie chce juz wchodzic na srube.
A masz sam zamiar toczyc?