Od dluzszego czasu interesuje sie tematem cnc z racji pracy zawodowej oraz hobby, ostatnio do mojej firmy trafilo zlecenie na budowe prostej lutownicy cnc w zwiazku z tym mam pare pytan bo jest to moj pierwszy powazny projekt cnc i nie chce wtopy.
pytanie po co to komu ?
sytuacja na rynku pracy jest taka ze ciezko o wykwalifikowanych elektronikow do montazu a jak wiadomo najtansze sa kobiety, niestety ciezko o takie co potrafia dobrze lutowac, albo nie dogrzeja albo przegrzeja albo daja za malo cyny albo za duzo. Powtarzalnosc a raczej jej brak odbija sie na jakosci urzadzen, lutowac na fali tych urzadzen sie nie da bo i smd na tej samej stronie a po za tym urzadzenie jest juz czesciowo w obudowie i nieda sie tego zanurzyc do cyny.
zalozenia:
lutowanie paru zlaczy na plytce drukowanej
jak ja to widze:
poniewaz plytki nie sa duze wystarczy mi w X i Y po ok 20mm
,w osi Z tez nie wiecej postanowilem ze zastosuje stoly SHT z wiadomego sklepu

2-osiowy(srobowy) na stol i pojedynczy na Z gdzie bedzie lutownica
zasada dzialania:
pracownik wklada na stol urzadzenie, os X i Y ustawia sie 2mm od miejsca docelowego, lutownica schodzi w dol i opiera sie na padzie nastepnie o te 2 mm dchodzi do miejsca wlasciwego, nastepuje podgrzanie padu i z podajnika wysowa sie cyna w zaprogramowanej predkosci i czasie. to by bylo na tyle.
teraz pytania i propozycje;
czy te stoly SHT sie nadaja ?
jak je dobrac ? maszyna nie musi byc mega szybka a precyzja do dziesiatej mm mi wystarczy.
czy jakies popularne oprogramowanie do cnc mozna do tego zastosowac ?
musze sterowac 3 silniki oraz ten przycisk od podajnika cyny,
czy zrobic sterownik od podstaw ? moze zastosowac PLC ?
Za wszelkie uwagi i porady bede bardzo wdzieczny
ps. sory za brak polskich liter ale wlasnie testuje Windows 7

jesli ktos moze zaoferowac pomoc w napisaniu programu lub wykonaniu sterowania prosze na priv
[/list]