Lutownica CNC

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
blur
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Lutownica CNC

Post napisał: blur » 25 sty 2009, 18:58

Witam

Od dluzszego czasu interesuje sie tematem cnc z racji pracy zawodowej oraz hobby, ostatnio do mojej firmy trafilo zlecenie na budowe prostej lutownicy cnc w zwiazku z tym mam pare pytan bo jest to moj pierwszy powazny projekt cnc i nie chce wtopy.

pytanie po co to komu ?

sytuacja na rynku pracy jest taka ze ciezko o wykwalifikowanych elektronikow do montazu a jak wiadomo najtansze sa kobiety, niestety ciezko o takie co potrafia dobrze lutowac, albo nie dogrzeja albo przegrzeja albo daja za malo cyny albo za duzo. Powtarzalnosc a raczej jej brak odbija sie na jakosci urzadzen, lutowac na fali tych urzadzen sie nie da bo i smd na tej samej stronie a po za tym urzadzenie jest juz czesciowo w obudowie i nieda sie tego zanurzyc do cyny.

zalozenia:

lutowanie paru zlaczy na plytce drukowanej

jak ja to widze:

poniewaz plytki nie sa duze wystarczy mi w X i Y po ok 20mm
,w osi Z tez nie wiecej postanowilem ze zastosuje stoly SHT z wiadomego sklepu :)
2-osiowy(srobowy) na stol i pojedynczy na Z gdzie bedzie lutownica

zasada dzialania:

pracownik wklada na stol urzadzenie, os X i Y ustawia sie 2mm od miejsca docelowego, lutownica schodzi w dol i opiera sie na padzie nastepnie o te 2 mm dchodzi do miejsca wlasciwego, nastepuje podgrzanie padu i z podajnika wysowa sie cyna w zaprogramowanej predkosci i czasie. to by bylo na tyle.

teraz pytania i propozycje;

czy te stoly SHT sie nadaja ?
jak je dobrac ? maszyna nie musi byc mega szybka a precyzja do dziesiatej mm mi wystarczy.
czy jakies popularne oprogramowanie do cnc mozna do tego zastosowac ?
musze sterowac 3 silniki oraz ten przycisk od podajnika cyny,
czy zrobic sterownik od podstaw ? moze zastosowac PLC ?

Za wszelkie uwagi i porady bede bardzo wdzieczny

ps. sory za brak polskich liter ale wlasnie testuje Windows 7 :)

jesli ktos moze zaoferowac pomoc w napisaniu programu lub wykonaniu sterowania prosze na priv

[/list]

Tagi:

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 25 sty 2009, 22:10

blur pisze:lutownica schodzi w dol i opiera sie na padzie nastepnie o te 2 mm dchodzi do miejsca wlasciwego, nastepuje podgrzanie padu i z podajnika wysowa sie cyna w zaprogramowanej predkosci i czasie
Obawiam się, że tylko na papierze wygląda to prosto.
Bez optycznego nadzoru i koordynacji kamerą będzie bardzo trudno osiągnąć zamierzoną powtarzalność, choćby ze względu na utlenianie się powierzchni grota. Dla przykładu podczas procesu produkcyjnego żarówek, lutowanie cokołów odbywa się za pomocą otwartego płomienia, tyle że punkt lutowniczy ma 5mm2.
Elementy SMD można oczywiście lutować gorącym powietrzem i tu "ślepy" mechanizm powinien się sprawdzić. Końcówki elementów przewlekanych albo ręcznie albo na fali.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jarekk » 25 sty 2009, 22:43

Widziałem takiego robota - poprawiał punkty lutownicze w telewizorach (wybrane duże pola lutownicze).

Ale jeżeli się da ( nie ma elementów SMD na spodzie lub tolerują falę) - to lepiej użyć falę.

http://www.tme.eu/pl/katalog/?id_produc ... er%3D70%26

np. LA142021

Wygląda jak zabawka, ale mogła by się sprawdzić.

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 25 sty 2009, 23:20

Znalazłem interesujący film z selektywnym lutowaniem na fali:

Mechanika jest prosta ale sterowanie jeziorkiem będzie znacznie trudniejsze.
Można pokusić się o układ rurka w rurce, w którym wewnętrzna podaje lut a zewnętrzna służy jako przelew ale pompa do ciekłego lutowia jest niezbędna.

Autor tematu
blur

Post napisał: blur » 25 sty 2009, 23:34

Nikt tym nie bedzie lutowal smd, smd sa juz polozone, ma to tylko lutowac duze zlacza tak jak na tym filmie ok 1min jest ladnie pokazane, jakie utlenianie grota ? ja mam od 5 lat ten sam grot w uzyciu ok 5h dziennie i sie jakos nic nie utlenil :) nie da sie nawet selektywna fala bo te elementy sa juz w obudowie a od krawedzi jest 10mm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”