CNC do PCB
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
CNC do PCB
Witam!!
Mam zamiar wykonać frezarko-wiertarkę do PCB (może jeszcze aluminium?) o obszarze frezowania zbliżonym do A4. Wszystkie części mają być nowe.
Niestety nie mam zielonego pojęcia o temacie.
Czy ktoś mi może pomóc? Od czego mam wogóle zacząć?
Mam pare pytań:
1. Jakie silniki do takiego projektu?
2. Jakie musi być przekrój aluminiowych profili?
3. Jakie prowadnice?
4. Co powinienem jeszcze uwazględnić w początkowej fazie projektowania?
Z góry dziękuje za pomoc
Mam zamiar wykonać frezarko-wiertarkę do PCB (może jeszcze aluminium?) o obszarze frezowania zbliżonym do A4. Wszystkie części mają być nowe.
Niestety nie mam zielonego pojęcia o temacie.
Czy ktoś mi może pomóc? Od czego mam wogóle zacząć?
Mam pare pytań:
1. Jakie silniki do takiego projektu?
2. Jakie musi być przekrój aluminiowych profili?
3. Jakie prowadnice?
4. Co powinienem jeszcze uwazględnić w początkowej fazie projektowania?
Z góry dziękuje za pomoc
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam
zacznij od przejrzenia forum to będzie najlepsza lekcja, jak się zapoznasz z tematem to odrazu będziesz wiedział co i jak
Co do silników to zależy od konstrukcji i wykonania , konstrukcja od profili.
co do prowadnic to zależy ile chcesz wydać kasy jak chcesz mieć dobra stabilna maszynę to tylko prowadnice liniowe
zacznij od przejrzenia forum to będzie najlepsza lekcja, jak się zapoznasz z tematem to odrazu będziesz wiedział co i jak

Co do silników to zależy od konstrukcji i wykonania , konstrukcja od profili.
co do prowadnic to zależy ile chcesz wydać kasy jak chcesz mieć dobra stabilna maszynę to tylko prowadnice liniowe

Pozdrawiam PlotComplex.com
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Dokładnie wiedzieć do czego ma służyć maszyna tzn. jakie materiały frezować - to podstawa aby ocenić koszty i zaplanować konstrukcję. Do samych płytek można zrobić bardzo tanio używając małych/słabych silników i prowadnic z odzysku. Inne materiały wymagają nieco solidniejszej konstrukcji. Druga sprawa to ocena możliwości finansowych.crim pisze:Czy ktoś mi może pomóc? Od czego mam wogóle zacząć?
O zdobywaniu podstawowej wiedzy napisał webserwer.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Nie potrzebuje super szybkiej maszyny. Może frezować nawet cały dzień. Dla mnie najważniejsza jest precyzja (czasami trzeba poprowadzić ścieżki między nóżkami scalaka
).
A prowadnice?
http://allegro.pl/search.php?string=cnc ... ew=0&pay=0
Może ktoś zajży pod ten link i powie czy coś by się nadało? Jakie fi? 10-12 wystarczy?

A prowadnice?
http://allegro.pl/search.php?string=cnc ... ew=0&pay=0
Może ktoś zajży pod ten link i powie czy coś by się nadało? Jakie fi? 10-12 wystarczy?
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam. Jest to moj pierwszy post... ale chcialbym dolaczyc sie do pytania/rozwazania na temat CNC do PCB. A wiec moje pytanie to: czy jest sens wykonania takiej frezarki na silnikach krokowych od drukarki z seri HP 6xx i od stacji 5,25''?? W moim przypadku pole frezowania wynosilo by 15 cm na 20 cm.
Jako sruby pociagowe (nie wiem czy sie to tak nazywa) chcialbym zastosowac na poczatek zykle prety z gwintem metrycznym.. powiedzmy fi 8...
Jako sruby pociagowe (nie wiem czy sie to tak nazywa) chcialbym zastosowac na poczatek zykle prety z gwintem metrycznym.. powiedzmy fi 8...