Pierwsza mini maszynka CNC na paskach
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Ja ostatnio wierciłem fi 6,4 w kole pasowym htd 3m 12z o średnicy podziałowej 11,46. Ścianki z obliczeń zostało tam ok. 0,9mm. Założyłem to na klej i mam nadzieję, że będzie trzymać 

Betonowo-aluminiowy ploterek
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Witam ponownie po przerwie!
Udało mi się złożyć niepełną oś Z (tylko dwa łożyska, będą 4).
Zdecydowałem się na sklejkę (gr. 12mm).
Aktualny stan rzeczy widać na zdjęciach:

Plus filmik:
[youtube][/youtube]
Część ruchoma jest dosyć prowizorycznie przykręcona do pasa zębatego - stąd moje pytanie czy powinienem to zastąpić jakąś sztywniejszą częścią?
W ogóle to nie powinienem przesuwać całą częścią "łapiąc" jak najbliżej środka ciężkości? Czy wystarczy żeby przytrzymać to w połowie odległości między wałkami?
Aktualnie podłączyłem mój własny sterownik silników krokowych, który doi do 1.5A a jest ustawiony na mniej, gdzie silnik pracuje na 2A. Stąd stawiając oś pionowo silnik już zaczyna nie dawać rady z wciąganiem części na górę (gubi kroki co jakiś czas). Jeśli przykręciłbym dwa pozostałe łożyska to nie miałby szans. Przy okazji dało mi to do myślenia - czy nie powinienem na oś Z użyć w takim razie najlepszego silnika?
W końcu reszta osi (X, Y) nie będą przeciwstawiały się grawitacji a jedynie tarciu, więc byłoby fair dać najlepszy silnik dla Z zamiast dla X jak planowałem wcześniej.
Dodam że totalnie inaczej wyobrażałem sobie napinanie pasa, i dla tej osi cudem zadziałało moje rozwiązanie, ale nigdy więcej. Dla X i Y zdecydowanie zajmę się tym inaczej.
Znów więc pytanie do Was - czy powinienem kierować się ku ruchomej bramie czy stołowi, czy brama jest opłacalna dla takiej kontrukcji?
Czekam na komentarze i odpowiedzi, proszę o pomoc
Udało mi się złożyć niepełną oś Z (tylko dwa łożyska, będą 4).
Zdecydowałem się na sklejkę (gr. 12mm).
Aktualny stan rzeczy widać na zdjęciach:

Plus filmik:
[youtube][/youtube]
Część ruchoma jest dosyć prowizorycznie przykręcona do pasa zębatego - stąd moje pytanie czy powinienem to zastąpić jakąś sztywniejszą częścią?
W ogóle to nie powinienem przesuwać całą częścią "łapiąc" jak najbliżej środka ciężkości? Czy wystarczy żeby przytrzymać to w połowie odległości między wałkami?
Aktualnie podłączyłem mój własny sterownik silników krokowych, który doi do 1.5A a jest ustawiony na mniej, gdzie silnik pracuje na 2A. Stąd stawiając oś pionowo silnik już zaczyna nie dawać rady z wciąganiem części na górę (gubi kroki co jakiś czas). Jeśli przykręciłbym dwa pozostałe łożyska to nie miałby szans. Przy okazji dało mi to do myślenia - czy nie powinienem na oś Z użyć w takim razie najlepszego silnika?
W końcu reszta osi (X, Y) nie będą przeciwstawiały się grawitacji a jedynie tarciu, więc byłoby fair dać najlepszy silnik dla Z zamiast dla X jak planowałem wcześniej.
Dodam że totalnie inaczej wyobrażałem sobie napinanie pasa, i dla tej osi cudem zadziałało moje rozwiązanie, ale nigdy więcej. Dla X i Y zdecydowanie zajmę się tym inaczej.
Znów więc pytanie do Was - czy powinienem kierować się ku ruchomej bramie czy stołowi, czy brama jest opłacalna dla takiej kontrukcji?
Czekam na komentarze i odpowiedzi, proszę o pomoc

-
Jak najbardziej. Sztywność im wyższa tym lepiej.automatyka pisze:czy powinienem to zastąpić jakąś sztywniejszą częścią?
Ogólnie rzecz biorąc pas im bliżej końcówki freza tym mniejsze momenty gnące na prowadnicach liniowych.automatyka pisze:W ogóle to nie powinienem przesuwać całą częścią "łapiąc" jak najbliżej środka ciężkości? Czy wystarczy żeby przytrzymać to w połowie odległości między wałkami?
Jeżeli masz pasek założony bezpośrednio na silnik bez przełożenia, to najlepszy silnik dla osi z jest bardzo wskazany, a może nawet okazać się za mały. Praktyka pokaże.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Cieszę się że odpisałeś. Widziałem Twoją maszynkę i naprawdę wykozaczyłeś 
Zauważyłem na filmikach yt że w pewnym momencie miałeś części ze sklejki i jeden silnik na największą oś, który ruszał się z całą osią na nieruchomym pasie. Czy to rozwiązanie było dobre?
Chodzi mi o to że chyba najlepiej złapać po środku (osi), a w ostateczności nie dość że zrobiłeś przełożenie to złapałeś pas obustronnie za pomocą wałka.

Zauważyłem na filmikach yt że w pewnym momencie miałeś części ze sklejki i jeden silnik na największą oś, który ruszał się z całą osią na nieruchomym pasie. Czy to rozwiązanie było dobre?
Chodzi mi o to że chyba najlepiej złapać po środku (osi), a w ostateczności nie dość że zrobiłeś przełożenie to złapałeś pas obustronnie za pomocą wałka.
-
Nie do końca rozumiem o co ci chodzi. Rozwiązanie było nie dobre, bo dokładność jest za mała. Dlatego zrobiłem przełożenie 1:3. A to, że pas jest nie ruchomy, a silnik rusza się z całą osią jest nadal i jest to dobre rozwiązanie wg mnie.automatyka pisze:Zauważyłem na filmikach yt że w pewnym momencie miałeś części ze sklejki i jeden silnik na największą oś, który ruszał się z całą osią na nieruchomym pasie. Czy to rozwiązanie było dobre?
Plan był od początku taki, żeby paski dać po obu stronach i obie zębatki połączyć razem. Tak też zrobiłem i tak jest dobrze. Napęd jednym paskiem na środku nie będzie tak sztywny jak to co zrobiłem.