Frezarka 1000x600x200 profile stalowe i MDF - projekt

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

gaski
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: gaski » 13 mar 2008, 21:37

w tabelce było by przejrzyście, a tak to szyfr jakiś, czy co zakodowane...

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
mag2211
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: mag2211 » 13 mar 2008, 22:02

W galerii skan cennika.

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: Jaszuk88 » 13 mar 2008, 22:07

Tak się głośno zastanawiam. Zacząłeś projekt od profili i płyty MDF -chodziło o cene.
Teraz zrobiło się to wszystko drogie. Duża ilość profili. Wszystko dlatego, że chcesz uniknąć spawania - takie mam odczucie.
Spróbuj jeszcze raz z tym projektem. Zostaw tylko parę profili i pospawaj je . Jeżeli bardzo chcesz użyć MDF zamiast blachy to zrób to ( lepiej sklejkę).
Przemyśl jeszcze wielkość pola roboczego - może na początek mniejsze.

Awatar użytkownika

Autor tematu
mag2211
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: mag2211 » 13 mar 2008, 22:41

Od bardzo dawna próbuje coś takiego zrobić. Dopiero teraz mam dostęp do wiedzy i trochę kaski, więc teraz albo nigdy. To nie ma być maszynka na próbę i na chwile. Mam nadzieję że będzie mi służyła wiele lat, więc jeśli koszty muszą wzrosnąć to trudno, będę budował dłużej (stół chcę postawić w tym roku, cnc może poczekać znacznie dłużej). Skłaniam się ku przepłacaniu za profile, gdyż nie mam dostępu do sprzętu i trzeba to zrobić z jak najprostszych elementów.

Co do spawania to po skręceniu można myśleć co dalej. Może w międzyczasie dorwę mądrego spawacza. A może po skręceniu już nic nie trzeba będzie robić.

Pole robocze raczej powiększę niż zmniejszę ;) Większa maszynka jest bardziej uniwersalna (przynajmniej jak dla mnie i nie szkodzi że kosztem dokładności, do obróbki stali się nie przymierzam a jeśli aluminium to małe detale typu obudowy łożysk, nic wyszukanego).

Powiedzcie mi raczej czy teraz podstawa z bramą wyglądają solidniej i co ewentualnie trzeba tu jeszcze zmajstrować.

[ Dodano: 2008-03-14, 14:24 ]
Powiedzcie mi czy powierzchnie profili powinny być przeszlifowane z góry tam gdzie np. będą podpory. Wiadomo że profile stalowe mają taki dołek w środku ścianki. Da się to zrobić frezem na wiertarce ??

[ Dodano: 2008-03-17, 18:31 ]
Zmiany, zmiany, zmiany...

Na złomie nic nie znalazłem. Czyli trzeba wydać.

I teraz tak:

Profile idące wzdłóż i te na bramę zmieniłem na 100x100x 5 lub więcej.

Pod wałki w osi Y wsadzę dwuteowniki równoległościenne h100. Zakładam że ścianka dwuteownika jest płaska nie jak w profilach - nie ma tego dołka w środku, może nie trzeba będzie szlifować.

W osi X jako podpora wałków posłuży mi ceownik 64x43x6 (znalazłem u siebie jakąś ramę w dobrym stanie).

Śruby na razie chyba zostaną 10x2. Potem wymienię.

A i jednak tną blachę na kawałki, tyle że jak sobie to policzę to taniej wychodzi dać najgrubszy profil czy cokolwiek innego. Liczą sobie średnio 3,5 pln/kg.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”