Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Cześć! Mam 27 lat, czasami trochę wolnego czasu i bardzo podoba mi się temat frezarek cnc. Planuję od dzisiaj zgłębiać wiedzę na ten temat i wybudować własną w miarę uniwersalną maszynę. Najtwardszy materiał z jakim mam zamiar pracować to aluminium. Fajnie by było skonstruować w końcu kiedyś swojego pierwszego robota. Dobrze by było też móc konstruować akcesoria fotograficzne, rowerowe itp. we własnym zakresie. Dobrze bym się poczuł gdybym był w stanie wyfrezować sobie detale do drewnianych mebli. Także jeszcze nie ustaliłem wymiarów. Myślę, że przy dłuższych elementach mógłbym przesuwać element frezowany i sztukować. W ramach wypełniacza postu wrzucam kilka obrazków - wstępny szkic. Zaznaczam, że to jeszcze nie projekt i wszelkie wymiary są czysto przypadkowe (zapewne całość będzie dużo mniejsza). Jak na razie skłaniam się do konstrukcji z ruchomą bramą. Wstępnie przeznaczam 5000 zł na budowę.