Witam
Dopiero zaczynam z CNC, buduję swoją zabawkę żeby się najpierw dowiedzieć o co tu chodzi, jestem w trakcie "projektowania" frezarki i napotkałem na dość poważny problem. Otóż zakładam, że czasem zdarzy mi się pracować z projektem, który będzie wymagał obróbki materiału z dwóch stron, czyli frezarka obrobi mi najpierw pierwszą "płaszczyznę" klocka, powycina wszelkie kształty, pozostawiając nieobrobioną spodnią część materiału. Materiał muszę wyjąć z uchwytów i włożyć go spodnią stroną do góry. Teraz pytanie brzmi:
Jak wskazać maszynie jakby punkt (0,0) frezowania, tak by idealnie pokrywał się z punktem (0,0) wcześniej obrabianej strony? Tak by nie powstały jakieś przesunięcia w wymiarach. Jak to jest rozwiązane w profesjonalnych maszynach? Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki i polecenie lektur o tym wspominających.
Pozdrawiam
Centrowanie materiału obrabianego po wyjęciu z uchwytów
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Punkt zerowy jest czysto umowny i jest kilka sposobów jego zmiany.
W każdym programie sterującym jest to trochę inaczej.
Natomiast przesunięcie punktu zerowego nic Ci nie da, jeśli obrabiany przedmiot obrócisz względem osi Z.
W skrócie nie jest sukcesem jeśli 0,0 przedmiotu i maszyny będą się pokrywały, bo przykładowo 100,100 też powinny.
A to już nie jest kwestią maszyny i sterowania, tylko trzeba mieć przyrządy pomiarowe i trochę pogłówkować.
.
W każdym programie sterującym jest to trochę inaczej.
Natomiast przesunięcie punktu zerowego nic Ci nie da, jeśli obrabiany przedmiot obrócisz względem osi Z.
W skrócie nie jest sukcesem jeśli 0,0 przedmiotu i maszyny będą się pokrywały, bo przykładowo 100,100 też powinny.
A to już nie jest kwestią maszyny i sterowania, tylko trzeba mieć przyrządy pomiarowe i trochę pogłówkować.
.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
W profesjonalnych maszynach i obróbce seryjnej są paletki z pinami ustalającymi detal, do tego dokładną pozycje detalu w przestrzeni określa sonda renishaw - wprowadza korekty offsetu na maszynie.
Jeżeli frezujesz detal z obu stron to możesz po bokach materiału nawiercić otwory, ale wszystko musiało by być symetrycznie ustawione. Najpierw musiałbyś mieć nawiercone otwory w materiale. Po obrocie nasadzał byś plekse/płyte na śruby (piny) i na końcu obróbki odcinał te boki.
Jeżeli frezujesz detal z obu stron to możesz po bokach materiału nawiercić otwory, ale wszystko musiało by być symetrycznie ustawione. Najpierw musiałbyś mieć nawiercone otwory w materiale. Po obrocie nasadzał byś plekse/płyte na śruby (piny) i na końcu obróbki odcinał te boki.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Na stole maszyny mocujesz sobie zderzak np w kształcie L i dokonujesz pomiaru jego położenia.Przecięcie ramion L zapisujesz jako punkt 0,0 i mocujesz obrabiany materiał.Obrabiasz,potem przekładasz na drugą mańkę-w programie cad także przekładasz materiał w tym samym miejscu-rysunek dajesz do cama i generujesz ściegi.To tak w skrócie ,bo kazdy element jest inny a mało kiedy mamy dokładny szescian do obróbki.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
W obróbce CNC obowiązuje przygotówka i zakładam , że masz kostkę , np. kwadrat .
Punkt zerowy do pierwszej operacji ustaw na środku (patrz; rysunek).

.... obrabiam , co mam obrobić i obracam detal do ,,góry nogami''.
W tym położeniu punkt zerowy ustawiam jak wyżej.
Punkt zerowy do pierwszej operacji ustaw na środku (patrz; rysunek).

.... obrabiam , co mam obrobić i obracam detal do ,,góry nogami''.
W tym położeniu punkt zerowy ustawiam jak wyżej.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki