POTRZEBUJĘ POMOCY I RADY
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
POTRZEBUJĘ POMOCY I RADY
Witam wszystkich serdecznie. Pracuję w szkole w której m.in. uczniowie uczą się o obrabiarkach CNC. Niestety wiedza uczniów może jedynie się opierać na opowieściach z praktyki uczącego i na wiadomościach teoretycznych z książek. Uczniowie są chętni wiedzy o tych maszynach i sposobie ich działania lecz nie mają możliwości kontaktu z tymi maszynami bo niestety nie ma takiej obrabiarki w szkole. Wprawdzie są warsztaty w których znajdują się tokarki i frezarki, ale niestety tylko konwencjonalne. Bardzo wielu uczniów chciałoby i wiele by dało żeby taka obrabiarka pojawiła się w szkole. Stąd moja prośba o pomoc w formie podpowiedzi, wypowiedzi, wszelkich informacji, jak taką obrabiarkę można zdobyć dla szkoły, gdzie się udać i kto by mógł pomóc w tej sprawie, może znacie jakieś firmy które by mogły jakoś pomóc. Nie potrzeba nie wiadomo jak dobrej, pięknej i nowej obrabiarki, tu chodzi tylko o to żeby było na czym pokazać i dać szansę nauki młodym ludziom którzy chcą się jeszcze czegoś nauczyć. Za każdą pomoc i podpowiedź z góry dziękuję i pozdrawiam.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam.
Dla wlasnego (uczniow) bezpieczenstwa, proponowalbym praktyke na konwencjonalnych maszynach i to długą. To jest wiedza podstawowa, bez ktorej sie przy maszynach cnc nie obejdzie, chyba ze sie chce przyciski naciskac w przyszłości.
Z opowiadani wiem, jak wygladaja warsztaty w technikach i jakim brakiem wiedzy moga uczniowie zaskoczyc. (z opowiadania kolegi, ktory mial warsztaty, opowiadal, ze byla taka sytuacja:... chlopaki tata mi mowil, ze na tokarce jest taki przelacznik, ze sama jedzie. Wlaczyli, poszli do innej maszyny..... efekt - imak zeskrobywany ze sciany.
A to tylko maszyny manualne
Co do Twojego pytania.
Jest firma w Toruniu OBRUSN , ktora robi zestawy dydaktyczne, zarowno frezarki i tokarki cnc. Nie sa to za mocne urzadzenia, ale do pokazania jakie sa zasady pracy przy cnc sa idealne.
Dla wlasnego (uczniow) bezpieczenstwa, proponowalbym praktyke na konwencjonalnych maszynach i to długą. To jest wiedza podstawowa, bez ktorej sie przy maszynach cnc nie obejdzie, chyba ze sie chce przyciski naciskac w przyszłości.
Z opowiadani wiem, jak wygladaja warsztaty w technikach i jakim brakiem wiedzy moga uczniowie zaskoczyc. (z opowiadania kolegi, ktory mial warsztaty, opowiadal, ze byla taka sytuacja:... chlopaki tata mi mowil, ze na tokarce jest taki przelacznik, ze sama jedzie. Wlaczyli, poszli do innej maszyny..... efekt - imak zeskrobywany ze sciany.
A to tylko maszyny manualne

Co do Twojego pytania.
Jest firma w Toruniu OBRUSN , ktora robi zestawy dydaktyczne, zarowno frezarki i tokarki cnc. Nie sa to za mocne urzadzenia, ale do pokazania jakie sa zasady pracy przy cnc sa idealne.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
Zgadzam się w zupełności że wiedza o manualnych maszynach i pracy na nich jest bardzo potrzebna do pracy na cnc. Taki przypadek o którym opowiadałeś rzeczywiście jest dobrym przykładem braku wiedzy ale i też myślenia. Są w szkole przedmioty na których uczniowie się uczą o obróbce skrawaniem, robią procesy technologiczne różnych części maszyn, i na warsztatach mają okazję pracy na maszynach manualnych, ale są też przedmioty na których uczą się programowania i wiedzy o maszynach cnc także nie może być na tych zajęciach to samo co powinno być na innych. Dziękuję za nazwę tej firmy zobaczę co mają w ofercie i co to za zestawy są i w jakiej cenie. Serdecznie pozdrawiam.
[ Dodano: 2011-01-25, 10:41 ]
Dzwoniłem w sprawie tych zestawów szkoleniowych niestety cena jaką podali jest nie do przeskoczenia dla szkoły gdyż najmniejsza frezareczka kosztuje 26 tys zł więc taniej jest kupić używaną frezarkę cnc . Także dalej zwracam się z prośbą o różne pomysły i podpowiedzi. Pozdrawiam
[ Dodano: 2011-01-25, 10:41 ]
Dzwoniłem w sprawie tych zestawów szkoleniowych niestety cena jaką podali jest nie do przeskoczenia dla szkoły gdyż najmniejsza frezareczka kosztuje 26 tys zł więc taniej jest kupić używaną frezarkę cnc . Także dalej zwracam się z prośbą o różne pomysły i podpowiedzi. Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Można pójść w ślady domowych konstruktorów. Warsztaty szkolne pozwalają na wykonanie wszystkich części we własnym zakresie. Elektronika samodzielnie zrobiona, w oparciu o dostępne części, będzie kosztowała 300 do 500. Trzy silniki krokowe trzeba kupić. Wtedy całość wyniesie z 10 razy niżej. Tylko nauczyciel i uczniowie musieliby się mocno udzielać w budowie urządzenia.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Za 500 zł, to jeżeli sami będą budować sterowanie, zrobicie i sterowniki i kupicie silniki. Wbrew pozorom, sterowniki nie są drogie w wykonaniu. Najprostsze na uC + tranzystory to już za 40zł zmontujesz. Trazystorki za 1zł na allegro (8A i 100V), diody prostownicze za 100szt 4zł, i prosty uC + programator. No więcej niż 100zł Nie powinno wyjść. Do tego trafo,albo zasilacz ATX itp...wt pisze:Elektronika samodzielnie zrobiona, w oparciu o dostępne części, będzie kosztowała 300 do 500. Trzy silniki krokowe trzeba kupić.
Każda działająca maszyna nadaje się do nauki

[ Dodano: 2011-02-07, 21:56 ]
W sensie, że za 100 można mieć kompletne 3sterowniki:)
-
- Kontakt:
i startsoft jeszcze wypadaloby podlączyc i jakies bezpieczniki
moge od siebie dołozyc projekt jakiegoś prostego plotera, już kiedys udostepniałem jakiejś fundacji dla niepelnosprawnych
moge od siebie dołozyc projekt jakiegoś prostego plotera, już kiedys udostepniałem jakiejś fundacji dla niepelnosprawnych
Ostatnio zmieniony 07 lut 2011, 22:07 przez bartuss1, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
Dziękuję bardzo za pomoc . Rozmawiałem już z pewną osobą która podpowie mi jak przerobić taką małą frezareczkę narzędziówkę na cnc bo mamy dwie frezarki jedną dużą i drugą tą małą narzędziówkę która jest prawie w ogóle nie używana także będę się brał za jej przerobienie przynajmniej próbował
Jeżeli by się udało to naprawdę byłby z niej duży pożytek bo nie dość że można będzie można robić na niej normalną robótkę to jeszcze programować także mam nadzieję że wszystko będzie dobrze
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.