Przyznaje się do błędu, spojrzałem na napis serwisu sprzedajemy.pl i myślałem ze facet chce dorobić taką część jednostkową. Trochę mnie w błąd wprowadził opis, bo skoro piasta jest wykonana z żeliwa, to oczywistym jest to, ze należy ją w takiej technologi wykonać... Poza tym powinieneś napisać ze chodzi o piastę samochodową, bo na zdjęciu widać tylko kawałek żelastwa.
To piasta samochodowa łożyska tylnego do Fiata 126p. Teraz to znalazłem. Tu macie link
https://sprzedajemy.pl/piasta-lozyska-t ... nr46495842
Co do procesu...
Odlewnia dostarcza odlewy, a zakład ślusarski doprowadza to do wymiaru i tyle z procesu technologicznego... Możesz opisać każdy z procesów osobno, co do żeliwa, to w dalszym ciągu w większości odlewni wlewa się roztopione żeliwo do form piaskowych. Surowy odlew doprowadza się po kolei do określonych wymiarów. Można to robić jednostkowo, albo seryjnie...
Pracowałem w Brembo przy układach hamulcowych, wygląda to w następujący sposób. Przyjeżdża transport z odlewami do fabryki brembo, a tam odlewy trafiają na linie produkcyjną w której jedna maszyna tworzy np prowadnice zacisku poprzez przeciąganie, następnie tak obrobione detale (posiadające bazy) Trafiają na centra obróbcze, gdzie tworzy się kolejne punkty bazowe, otwory i gwinty, gotowe odlewy, muszą być niekiedy jeszcze szlifowane ręcznie, gdyż nie ma po prostu innej możliwości, co jakiś czas robi się wyrywkową kontrole jakości...