CNC-PRACA
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
CNC-PRACA
Witam.Mam do was szybkie pytanie. Dopiero zaczynam swoją przygode z CNC , a moje doswiadczenie jest nestety zerowe. Chciałem się was doświadczonych użytkowników zapytać, czy warto zgłosić się bezpośrednio do zakładów mechanicznych i powiedzieć bezpośrednio ,że szuka się pracy i czy w związku z tym przyuczyliby mnie lub dali jakiś 3 miesięczny staż, czy jednak lepiej jest wysyłać cv i czekać ? Jakieś doświadczenia z tym macie ?
-
- Posty w temacie: 3
Dobrze się wyspecjalizować albo tokarki albo frezarki (albo jeszcze coś innego). Programowania można się nauczyć dosyć łatwo i to wielu systemów na raz. Ale potrzebna jest spora wiedza o obróbce i dlatego lepiej się wyspecjalizować.
Może łatwiej będzie na prostszej maszynie - plazma, laser, krawędziarka. Pod warunkiem że masz podstawy (rysunek, technologia, materiały).
Może łatwiej będzie na prostszej maszynie - plazma, laser, krawędziarka. Pod warunkiem że masz podstawy (rysunek, technologia, materiały).
-
,,
Opisze to w skrócie.Mam 24 lata.Jestem na ostatnm semestrze studiów inżynierskich o specjalizacji ,,Techniki komputerowe w inżynierii mechanicznej''.Jakoś tak wyszło, że ostatnimi czasy zainteresowałem się CNC i podjąłem decyzje(być może troche późno bo w sumie mogłem zacząć pewnie już po technikum samochodowym) ,że chciałbym się w tym realizować.
Rysunek znam.To wszystko już miałem.Przyrządami typu suwmiarka, mikrometr itp też umiem się posługiwać.Podstawy obróbki skrawaniem miałem i miałem też pojedyncze pokazowe laborki przy centrach obróbczych..Teraz sobie zakupiłem książke Witolda Habrata ,,Obsługa i programowanie obrabiarek CNC'' i zamierzam w jak najszybszym czasie ją ogarnąć. Jak narazie wysłałem CV do 3 firm, w jednej ofercie jest nawet brak wymogu posiadania doświadczenia aczkolwiek jest mile widziane.
Także predyspozycje jakieś mam.Kursy są drogie i wolałbym gdzieś się załapać do jakiejś firmy.
''Slavco pisze:Właśnie, CNC masz zerowe.
A jak wyglądają umiejętności około cnc?
Umiesz rysunek? masz jakieś pojęcie o obróbce?
Bo bez tego to będzie ciężko...
Opisze to w skrócie.Mam 24 lata.Jestem na ostatnm semestrze studiów inżynierskich o specjalizacji ,,Techniki komputerowe w inżynierii mechanicznej''.Jakoś tak wyszło, że ostatnimi czasy zainteresowałem się CNC i podjąłem decyzje(być może troche późno bo w sumie mogłem zacząć pewnie już po technikum samochodowym) ,że chciałbym się w tym realizować.
Rysunek znam.To wszystko już miałem.Przyrządami typu suwmiarka, mikrometr itp też umiem się posługiwać.Podstawy obróbki skrawaniem miałem i miałem też pojedyncze pokazowe laborki przy centrach obróbczych..Teraz sobie zakupiłem książke Witolda Habrata ,,Obsługa i programowanie obrabiarek CNC'' i zamierzam w jak najszybszym czasie ją ogarnąć. Jak narazie wysłałem CV do 3 firm, w jednej ofercie jest nawet brak wymogu posiadania doświadczenia aczkolwiek jest mile widziane.
Także predyspozycje jakieś mam.Kursy są drogie i wolałbym gdzieś się załapać do jakiejś firmy.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Ja mogę powiedzieć że mi bardzo po studiach w znalezieniu pracy pomógł wpis w CV.
Hobbystyczna budowa maszyny CNC
Zawsze były pytania ale o co chodzi, bo w świadomości ludzi dalej siedzi że CNC to gruuuba kasa
Obecnie pracuje jak operator, programista krawędziarki, szczyt marzeń to nie jest ale myślę że bardzo dobry wstęp do CNC.
Hobbystyczna budowa maszyny CNC

Zawsze były pytania ale o co chodzi, bo w świadomości ludzi dalej siedzi że CNC to gruuuba kasa

Obecnie pracuje jak operator, programista krawędziarki, szczyt marzeń to nie jest ale myślę że bardzo dobry wstęp do CNC.
-
- Posty w temacie: 3
Czyli podstawy masz. Ja tez tak kiedyś zaczynałem. Samo wysłanie CV nie wystarczy. Może napisz coś więcej w liście motywacyjnym albo zadzwoń / idź osobiście do jakiejś firmy. Pogadaj, wytłumacz o co ci chodzi. Oczywiście wymagań finansowych nie miej lepiej żadnych. Jakoś przeżyjesz, a pozwoli ci to zdobyć doświadczenie. Książka, kursy dużo nie dadzą. Nie ma to jak praktyka. Lepiej przejrzyj katalog z narzędziami. Będziesz już coś wiedział o płytkach i parametrach. Z czasem dowiesz się jak zaplanować obróbkę, itd. Na początku czeka cię tylko zamocowanie detalu i zielony guzik. Ewentualnie korekta narzędzia. Ściągnij sobie instrukcje programowania - ale to jak już będziesz wiedział na jakiej maszynie i sterowaniu będziesz pracował.
-
Dzięki za odpowiedź.bartoszmista pisze:Czyli podstawy masz. Ja tez tak kiedyś zaczynałem. Samo wysłanie CV nie wystarczy. Może napisz coś więcej w liście motywacyjnym albo zadzwoń / idź osobiście do jakiejś firmy. Pogadaj, wytłumacz o co ci chodzi. Oczywiście wymagań finansowych nie miej lepiej żadnych. Jakoś przeżyjesz, a pozwoli ci to zdobyć doświadczenie. Książka, kursy dużo nie dadzą. Nie ma to jak praktyka. Lepiej przejrzyj katalog z narzędziami. Będziesz już coś wiedział o płytkach i parametrach. Z czasem dowiesz się jak zaplanować obróbkę, itd. Na początku czeka cię tylko zamocowanie detalu i zielony guzik. Ewentualnie korekta narzędzia. Ściągnij sobie instrukcje programowania - ale to jak już będziesz wiedział na jakiej maszynie i sterowaniu będziesz pracował.
Chyba zadzwonie po prostu do firm. Tylko zastanawiam się jak im powiedziedź ,że nie mam wogóle doświadczenia praktycznego w tym wszystkim

Są takie firmy jak ta:>>>>http://apmprofil.com/kariera/<<<<, gdzie oferuje się w dziale CNC praktyke ,staż 3 lub 6 miesięczny.
Myśle nad tym żeby sobie zacząć od stażu.Wysłałem CV i List Motywacyjny na oferte pracy k,którą podają niżej na operatora ,ale zważywszy na to ,że nie mam praktyki to chyba jednak mnie nie przyjmą.
Czy nas staże są jakieś wymogi ? Myśle ,że taki staż 3 miesięczny ,gdzie obsługiwałbym maszyne i współpracował z programistami by mnie dużo nauczył. Zawsze też oferują teoretycznie możliwośc przedłuzenia współpracy ,ale tak realnie patrząc to taki staż 3 miesiące płatny byłby 100 razy lepszy niż każdy kurs za który trzeba płacić srogą kase.
Jak myślicie, warto iść na taki staż 3 miesiące i nauczyć się już solidnych podstaw,które by mi umożliwiałyby rozpoczęcie mojej ,,przygody'' z CNC ?
[ Dodano: 2017-08-05, 00:02 ]
Ponawiam.
[ Dodano: 2017-08-05, 11:51 ]
Ponawiam