Informacji na temat Galwonometru jak go zbudować. Projektor.

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie

Autor tematu
djdanielo1
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4

Informacji na temat Galwonometru jak go zbudować. Projektor.

Post napisał: djdanielo1 » 14 cze 2013, 21:30

Witam Serdecznie

Prosiłbym o pomoc w budowie takich Galwonometrów które będą w stanie kierować odbitą wiązką lasera od lusterka zamontowanego na osi.

Prędkość ich powinna być jak najwyższa, mam dostęp do tokarek i frezarek jak i przezwajania silników. Przeszukałem już dzisiaj mnóstwa stron większość to nie działające linki, odpowiedzi w stylu ,,po co robić lepiej kupić,,. Tak się składa że nie mam dużych funduszy jednak mam dość ładne zaplecze. Więc dlaczego by nie skorzystać z tego co mam i wykonać takie Galwa samemu.

Problemem jest u mnie zaprojektowanie tych części. Jaka ośka, jakie łożyska jak wielki korpus jak długi itd.

Czy da się może przerobić w jakiś sposób wirnik silnika krokowego by pozbyć się tych wyczuwalnych przeskoków wirnika? Kąt jaki potrzebuje to około 60*. Posiadam 2 silniki krokowe o takiej samych parametrach.

Z góry dziękuje i pozdrawiam serdecznie

Tagi:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pukury » 14 cze 2013, 22:18

witam.
proszę - oto link działający.
http://elm-chan.org/works/vlp/report_e.html
na elektrodzie coś tam o galvach też było .
po pierwsze - musisz mieć magnesy " rurkowe " o odpowiedniej polaryzacji .
chyba na allegro coś takiego było.
łożyska najmniejsze dostępne ( bez problemu ) - 2mm wewnątrz .
robiłem takie coś kilka lat temu dla znajomego.
jeżeli już silnik krokowy to taki 15 stopni na krok .
są takie w ( np ) kasach fiskalnych .
i już coś można porobić.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares

Autor tematu
djdanielo1

Post napisał: djdanielo1 » 14 cze 2013, 22:27

Dzięki za szybką odpowiedz.
Byłem na tamtej stronie jednak takie Galwa do mnie nie przemawiają chciałbym je wykonać możliwie najlepiej. Czyli cały korpus z aluminium...

Mógłbym zastosować zwykłe magnesy tylko 4 na osi? W odpowiednim ustawieniu ?

No właśnie szukałem takich silników krokowych ale ciężko dostępne... Jeśli usunę co 2 ząbek na wirniku da to oczekiwany efekt zmniejszenia kroków?

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 14 cze 2013, 22:28

Silnik krokowy to kiepski pomysł bo przeskoków się nie pozbędziesz. Szybciej zamierzony efekt uzyskasz stosując jakiś serwomotor z enkoderem. Nadal jednak piętą achillesową będzie duża bezwładność wirnika która ogranicza szybkość zmian położenia. Myślę że łatwiej będzie wykorzystać jakiś miernik analogowy- woltomierz, amperomierz (bez bocznika) czy po prostu galwanometr. Możliwe że nawet nie wiesz że tą nazwą określa się przyrząd pomiarowy :mrgreen: Zamiast wskazówki, na osi przykleisz jakiś lekki okruch lusterka i to wszystko. Elektronikę sterującą dostroisz do zakresu pomiarowego miernika... Reszty nie trzeba tłumaczyć. Do tego nie trzeba frezarek, tokarek. Wystarczy kilogram myślenia zamiast wagonu pracy.

Autor tematu
djdanielo1

Post napisał: djdanielo1 » 14 cze 2013, 22:38

Wiem że tak się określa przyrządy pomiarowe ;) brałem to pod uwagę.

Pozbyć się tych przeskoków nie chcę wystarczy że zmniejszę ilość kroków do takiej liczby że silnik pozostanie na jednym kroku i będzie tylko drgał.

Jest nawet platforma Popelscan pod silniki krokowe wtedy jedna cewka działa jako ustalanie pozycji zerowej a kolejna za wychylanie się lusterka.

Posiadam serwomotor z enkoderem problemem przy tym jest jednak sam enkoder, nie jest zbyt dokładny w projektorach laserowych jest to inaczej rozwiązane.

Podkreślam że nie chce tym wyświetlać obrazów tylko zależy mi na efekcie ,,skanowania,, sali lub innych ciekawych wizualizacjach. Więc Galvo nie musi być tak szybkie i tak dokładne.

Chciałbym się dowiedzieć czy jeśli usunę np co 2 ząbek z wirnika silnika krokowego uzyskam 2x mniejszą ilość kroków?

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 14 cze 2013, 23:03

witam.
na elektrodzie jest przecież opisany sposób ustalania pozycji - optyczny .
co do silników - obawiam się że szkoda roboty .
lepiej chyba zrobić galva od zera - jak już.
skoro masz dostęp do maszyn i drutu to wielkiego problemu raczej nie ma .
kluczem do jakości jest - jak najmniejsza masa części ruchomej.
to znaczy - " wirnik " , lusterko , itp.
popelscan działa całkiem fajnie - jak pamiętam.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 14 cze 2013, 23:25

Skoro masz serwomotor to można go używać też bez enkodera. Załóż mu na oś sprężynę z jakiegoś zegara stołowego, budzika, która będzie się naprężała wskutek obrotu osi silnika. Przy danej wartości prądu zasilającego silnik, wirnik obróci się do położenia w którym zrównoważy opór sprężyny. Nie przesadzaj z siłą sprężyny bo będzie trzeba więcej mocy pompować w silnik żeby osiągnąć to samo wychylenie

bubels
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: bubels » 15 cze 2013, 00:09

Może pomocne staną się silniki bldc stosowane do gimbali.

Autor tematu
djdanielo1

Post napisał: djdanielo1 » 15 cze 2013, 07:22

Dzięki za zainteresowanie

Miałem tak pierwotnie wykonane ,,Galva,, jednak nie byłem zadowolony jako że taka sprężyna także nie działa wystarczająco dobrze. Chce wykorzystać pozycjonowanie takie jak w projektorach laserowych dlatego i Galva powinny być wykonane możliwie najlepiej. Elektrodę przeszukałem jedynie co udało mi się zobaczyć to 2/3 zdjęcia wykonanego sterowania ale brak informacji potrzebnych do zbudowania ich. Silniki krokowe działają bardzo dobrze jednak zbyt mały kąt na krok silnika uniemożliwia mi wykonania skanowania na większej szerokości jak kilkadziesiąt cm w odległości 2/3m od lasera...

Kiedyś miałem zastosowane głowice z dysku twardego jednak pozycjonowanie mechaniczne jakie miałem wykonane na sprężynach jest jednym słowem do dup*.

Silniki BLDC kiedyś to przerabiałem ale nie pamiętam efektów dzisiaj zobaczę jak się spisują.

Najlepszym rozwiązaniem dla mnie było by wykonanie Galv samodzielnie bo wtedy oś wirnika będzie bardzo lekka, silniki krokowe mają ciężką budowę niestety. Silnik BLDC po odchudzeniu może się spisze.

Mam sporo silników krokowych i nie daje mi spokoju myśl aby je przerobić ale jednak nikt na moje pytanie jeszcze nie odpowiedział. Wydaje mi się że usunięcie co 2 ząbka spowoduje zmniejszenie kroków silnika o połowę tylko czekam na potwierdzenie.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 15 cze 2013, 10:03

witam.
obawiam się że nikt nie potwierdzi - ani nie zaprzeczy.
chyba nikt podobnego zabiegu nie wykonał - będziesz pierwszy.
po prostu - spróbuj .
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”