Informacji na temat Galwonometru jak go zbudować. Projektor.

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: diodas1 » 15 cze 2013, 14:21

Mam na zbyciu dwa silniki krokowe wyciągnięte z bułgarskiego napędu dyskietek o średnicy 8 cali (były takie dawno temu w użyciu) Silniki są dość nietypowe jak na potrzeby konstruktorów cnc bo są trójfazowe- trzy uzwojenia + wyprowadzony środek. Do Twojego zastosowania to chyba nie miałoby większego znaczenia bo w zasadzie mógłbyś spróbować zasilać prądem tylko dwa uzwojenia i balansując przepływy prądu uzyskiwać pośrednie położenia. Tak myślę ale nie mam pewności bo nie robiłem takich eksperymentów. Silniki mają 15 st na krok, zasilanie 24V. Nie ma w nich magnesu trwałego więc bez zasilania nie czuje się żadnych przeskoków. Średnica silnika ok 5cm a długość korpusu ok 8cm. Oś z jednej strony dość długa zaopatrzona od razu w gwint posuwu. Jak wszystko w tym silniku, gwint też jest "kosmiczny"- czterokrotny o skoku około 13mm. Służył on do przemieszczania głowic zapisu-odczytu z dyskietki. Sama część gwintowana o długości ok 12cm. Zawsze można ją skrócić jeżeli zajdzie potrzeba :) Z drugiej strony silnika też wystaje koniec osi nieco ponad 10mm Moja cena 30 zł za sztukę + koszt przesyłki. Gdyby Cię to jakoś zainteresowało to fotki podeślę mailem.

Tagi:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”