Zdecydowałem się napisać ten post, choć temat pośredni z jakim się zwracam został na forum poruszony już wiele razy. Organizujesz mini warsztat, potrzebna frezarka, tokarka, niedawno usłyszałem że warsztat należy wyposażyć w wiertarkę stołową ... ech). A może 2(3) w 1 ? Co kupić gdy budżet max ~10K a wymagania spore ?
Ale po kolei, przeczytałem wiele dyskusji na tym forum, a wniosek jaki mi się jedynie nasuną jest taki że nie mam na tyle doświadczenia aby się do tych wszystkich faktów/mitów odnieść. Efekt wiem - że nic nie wiem. Napisałem więc do kilku osób z tego forum prywatne wiadomości, ale nie jestem pewien czy je otrzymali bo wyświetlają mi się ciągle w zakładce do wysłania. Zatem najlepszą decyzją wydaje mi się zapytać kolegów ekspertów, czyli tych wszystkich, którzy mieli już z ta sytuacją do czynienia.
Otóż jestem młodym inżynierem - na dodatek chemii. Życiowy splot wydarzeń doprowadził mnie do momentu, w którym rozpoczynam swoją przygodę z budową maszyn. Nadmienię ze specjalista w tych dziedzinach ze mnie żaden, ale szybko się uczę i mam motywację (+ literaturę fachową polecaną na tym forum, która zresztą już skompletowałem).
Elementy (części), które chciałbym tworzyć nie są za duże, max ~ 30 na 30 cm. Ich kształt w tej chwili trudno przewodzić więc zakładam że wszystko lub prawie wszystko co można sobie wyobrazić: wałki, koła zębate, rowki, płyty konstrukcyjne, małe komory filtracyjne, rynienki elektrolityczne, płyty konstrukcyjne, itp.. bardziej lub mniej skomplikowane detale.
Materiałem obrabianym będą metale miękkie ( Al, Cu i stopy itp... ) ale też i stal, która właśnie jako pierwsza chciałbym aby poszła na warsztat, bo mam taką potrzebę również.
Maszyna/-y do Lini produkcyjnej nie będą przeznaczone, bo zamierzam składać pojedyncze egzemplarze (prototypy), natomiast precyzja by się już przydała na poziomie - 0,01 mm. (jak nie dokładnie to możliwie najbliższa tej wartości).
Tego czego zamierzam się trzymać to zasada: Chińskim produktom dziękujemy ! Ale nie jest to jedynie wynik inf. na tym forum, ale również moich osobistych doświadczeń.
W zasadzie miałem się już poddać z poszukiwaniami (a odpowiedzi szukam od kilku tygodni), gdy w końcu trafiłem na ciekawy temat: https://www.cnc.info.pl/topics60/chyba- ... light=taig zobaczcie tutaj
i mnie olśniło

Ostatecznie sprzęt odnalazłem tutaj: http://www.microproto.com/MMDSLS.htm
i do zakupu tego sprzętu się przymierzam. Na dole strony jest tabelka i link do zestawu poszerzonego o 4-oś.
"Complete MicroMill DSLS System with 4th Axis DSLS Rotary Table and Adjustable Tailstock"
Pytania, które do was mam:
1. Czy dobrze wybrałem ? W sensie jakości do potrzeb, które wyżej opisałem ?
2. Czy ta maszynką będę mógł robić też gwinty ? Bo na tokarce to wiem że bym mógł a tutaj to nie wiem ?
3. Czy powinienem jeszcze jakieś elementy (przystawki) dokupić ? Ponoć śruby się zużywają szybko.
Gdyby koledzy byli na tyle uprzejmi, to za wszystkie wskazówki lub wręcz konkretne wskazania z góry dziękuję i pozdrawiam.
Sławomir Smorąg