Potrzebuję zrobić sobie pompę zębata do pompowania gęstej żywicy ogólnie zasada działania jest znana ale jeżeli macie jakieś projekty rysunki techniczne lub inne materiały to bardzo by się przydały.

przykładowa pompa
niestety nie nadaje się bo nie będzie równo podawać a to bardzo istotne no i dobrze by było żeby był bieg wsteczny pozwalający natychmiast zatrzymać podawanie. Wykonałem kilka pomp perystaltycznych ale nie dają równego podawania cały czas występuje pulsacja a w pompie zębatej nie bedzie takiego objawu i ma bieg wsteczny najbardziej się do tego nadaje.GGG pisze:Do gęstej żywicy to może pompa membranowa ?No chyba że kolega "musi" sam zrobić.
zrobiłem na 3 ale wydajność potrzebna jest na tyle mała ze silnik i tak wykonuje 10 obrotów na minute wiec czy będą 3 czy więcej i tak nic nie da.Leoo pisze:Ile "satelitów" Kolega stosował?
Jeśli dwa, to faktycznie pulsacja mogła występować. Trzeba dać 3 albo 4.
na min na godzinne max 3lzdzicho pisze:20-50ml na sek, min, godz?
To ma być minipompka?
Jeżeli możesz to określ maszynę w jakiej to pracowało.Tomek155 pisze:Ja mam taką malutką pompę zębatą ale nie stety nie wiem o jakiej dokładnie wydjanosci, pompowała olej smarujący w maszynie.Fotki poniżej średnica kół zębatych -22mm mogę ją zwymiarować a Ty mozesz ją sobie przeskalować w razie potrzeby.
Bardzo podobna pompa stosowana była w silnikach Warszawy i Żuka.Tomek155 pisze:(...)