siły bezwładności wirnika

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie

Autor tematu
k.ula
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

siły bezwładności wirnika

Post napisał: k.ula » 05 maja 2009, 18:54

Witam, chciałam znów prosić o pomoc.

Chcę policzyć siłę jaką musi wytworzyć elektromagnes według książki " inteligentne łożyska magnetyczne" muszę policzyć :
1. siłę zewnętrzną przyłożoną do wirnika w wyniku oddziaływania czynników roboczych Fw np. narzędzie skrawające, przepływający płyn, itd.),
2. siły odśrodkowe związane z niewyważeniem łożyskowanego wirnika
3. siły bezwładności wirnika Fb,
4. inne przypadkowe wymuszenie Fn,

i tu mam pytanie, czy 2 i 3 to nie jest ta sama siła?? F = meΩ^2 ??

Obliczenia które robię, są dla podobnych danych do tych, z przykładu w książce, a siły wychodzą mi znacznie mniejsze, szukam błędu.

Tagi:

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Leoo » 05 maja 2009, 20:50

Siła 2 powinna wynosić zero ale praktycznie nie jest to możliwe. Narasta ona wraz z prędkością obrotową a jej wektor o stale zmieniającym się kierunku powoduje poruszanie całym silnikiem.
Siła 3 (przy założeniu, że oś silnika nie zmienia położenia biegunowego - efekt żyroskopowy) wpływa na rozpędzanie i hamowanie, przy stałej prędkości wirnika wynosi 0.

Autor tematu
k.ula
Posty w temacie: 2

Post napisał: k.ula » 05 maja 2009, 21:32

Czyli ten wzór co napisałam, są to siły odśrodkowe związane z niewyważeniem (mimośród we wzorze)

Zatem w jaki sposób liczy się 3 - siły bezwładności wirnika?? Prędkość obrotowa jest zmienna.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”