Czujnik wysokości narzędzia
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Czujnik wysokości narzędzia
Alu droższe i cena końcowa czujnika idzie w górę (?)
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
WZÓR pisze:Alu droższe i cena końcowa czujnika idzie w górę (?)
No proszę, nie rób sobie żartów..

W tym przypadku cenę bez problemu rekompensuje łatwość i szybkość obróbki.
Prędzej rozszerzalność cieplna, w końcu to przyrząd pomiarowy.
Przy różnicy temperatur między 15 stopni korpus czujnika o długości 60mm zmieni wymiar przy aluminium o 2, a przy stali o jedną setną mm.
Nie mniej posiadam sondy renishaw i mają korpusy aluminiowe.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Nie widziałem większości zapewne, ale są wykonywane z różnych materiałów. Wydaje mi sie, że jesli chodzi o ,,kostki" to chyba korpusy są żeliwa. Pewnie chodzi o stabilność wymiarową. Aluminium ma pod tym względem choćby ten jeden bardzo paskudny zwyczaj wysokiej rozszerzalności cieplnej.
Dodane 1 minuta 26 sekundy:
W sondach pewnie nie tyle korpusy, co obudowy są z alu, a nawet i z tworzyw, bo czemu nie.
Dodane 1 minuta 26 sekundy:
W sondach pewnie nie tyle korpusy, co obudowy są z alu, a nawet i z tworzyw, bo czemu nie.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
A ja się zastanawiam nad taką sprawą, trzpień w środku jest łożyskowany, ale narzędzie musi poprzez trzpień wcisknąć włącznik, który jest w dolnej części czujnika, Przecież frez typu "V" gdzie płaskiego ma np 0.2 ukruszy się
-
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Nie ukruszy jeśli czujnik chodzi wystarczająco lekko, a narzędzie trafia i naciska idealnie pionowo
Przerabiałem na Onredzie 
Większym problemem przy automatycznych (nie zegarowych) stykowych czujnikach jest zmierzenie dużej głowicy... Głowica ma żądaną wysokość po obwodzie płytek, a nie środkiem... Jeśli maszyna ma ustawiony pomiar w osi sondy +d/2 narzędzia to też potrafi ominąć płytkę jak głowica jest spora, a płytek niewiele...

Większym problemem przy automatycznych (nie zegarowych) stykowych czujnikach jest zmierzenie dużej głowicy... Głowica ma żądaną wysokość po obwodzie płytek, a nie środkiem... Jeśli maszyna ma ustawiony pomiar w osi sondy +d/2 narzędzia to też potrafi ominąć płytkę jak głowica jest spora, a płytek niewiele...
-
-
- Kontakt:
Nigdy tego nie robiłem na obrotach
Szkoda mi było czujnika
Wolałem klepnąć pauzę podczas zjazdu szybkiego do pomiaru i ustawić ręką płytkę w osi czujnika 

-
- Kontakt:
Wcześniej robiłem test "na papierek" na materiale lub imadle i oznaczałem markerem najbardziej wystającą płytkę