Identyfikacja tokarki

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie

Autor tematu
morlowsk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Identyfikacja tokarki

Post napisał: morlowsk » 27 sty 2020, 20:01

Witam
Mam taką tokarkę w rodzinie jakieś 20lat. Ale co to jest to nie mam pojęcia.
Chciałbym ją choć trochę ożywić. Na wrzecionie poprzedni właściciel zdjął koła zębate i zrobił tylko koło pasowe na końcu.
Chciałbym przynajmniej z jedno założyć, żeby napęd nie był bezpośrednio z paska.
Tylko ciężko to zmierzyć, a może znalazłbym gdzieś w sieci dokumentację.
Może ktoś ją skojarzy.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Re: Identyfikacja tokarki

Post napisał: Zienek » 27 sty 2020, 21:07

Hej.

No trochę latek ma :) Na Twoim miejscu zainteresowałbym się najpierw przełożeniami na wrzecienniku.
Po wgłębieniach po okręgu można domniemywać, że miała 9 prędkości.

Początek inżynierii wstecznej ja zacząłbym tak:

Ważne, żeby nic nie zatrzeć i nie doprowadzić maszyny do ruiny - to wyczyścić ją względnie, obejrzeć, gdzie można ją posmarować, a gdzie podlać olejem, gdzie ściągnąć warstwę zaschłego oleju.

Na początek możesz spróbować szczypcami Morse'a złapać i przy wyłączonym silniku próbować manewrować dźwigniami lewą ręką i uchwytem tokarskim prawą. Powinno dać się uchwycić, jakie przełożenia są pomiędzy napędem wrzeciennika a samym wrzecionem.

Potem - ogarnięcie obrotów z silnika i przełożenia wstępnego (wałek przez lewą nogę) i jesteś prawie w domu :)

Dopiero wtedy zająłbym się kołami zębatymi, które pewnie jako elementy "gitary" służyły do napędu posuwu roboczego i gwintowania (wałki na wysokości rozporka z lewej do prawej przed maszyną).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”