postprocesor Mach dla SheetCam-a, Detekcja pływającą głowicą
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 20
Dalej nie rozumiesz
Żadne makro nie korzysta z sygnału arc ok. Sygnał ten nawet nie jest potrzebny do tego aby maszyna działała. Po prostu gdy masz w machu zdefiniowany sygnał arc ok w zakładce port&pins i przy odpaleniu palnika M3 nie pojawi się stan wysoki pochodzący od arc ok z thc to maszyna nie ruszy bo będzie czekać na ten sygnał i tyle.
Żadne makro nie korzysta z sygnału arc ok. Sygnał ten nawet nie jest potrzebny do tego aby maszyna działała. Po prostu gdy masz w machu zdefiniowany sygnał arc ok w zakładce port&pins i przy odpaleniu palnika M3 nie pojawi się stan wysoki pochodzący od arc ok z thc to maszyna nie ruszy bo będzie czekać na ten sygnał i tyle.
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 10
Re: postprocesor Mach dla SheetCam-a, Detekcja pływającą głowicą
nie wiem czy to jest problem maka czy inny
po kilkukrotnym uruchomieniu m300 Mach przestaje czytać sygnał DIGITIZE. Tak jakby coś przyblokowało LPT Inne sygnały działają można sterować silnikami tylko nie działa digitize
Pomaga wyłączenie i włączenie komputera. Elektrycznie czujnik dobrze podpięty. Po włączeniu kompa kilka razy wykrywa przedmiot a nagle nie czyta sygnału. Czy to jest wina Macha czy skryptu Miał ktoś taki przypadek
M300
message"Uruchomienie palnika...."
Code "G31 z-30 F1000" ' opuszczanie osi Z do wspolrzednej -30 - w tym czasie powinna nastapic aktywacja czujnika
While IsMoving()
Wend
Call setdro(2,0)
Code "G92 z-1.5" ' korekta czujnika
While IsMoving()
Wend
End''koniec makra
po kilkukrotnym uruchomieniu m300 Mach przestaje czytać sygnał DIGITIZE. Tak jakby coś przyblokowało LPT Inne sygnały działają można sterować silnikami tylko nie działa digitize
Pomaga wyłączenie i włączenie komputera. Elektrycznie czujnik dobrze podpięty. Po włączeniu kompa kilka razy wykrywa przedmiot a nagle nie czyta sygnału. Czy to jest wina Macha czy skryptu Miał ktoś taki przypadek
M300
message"Uruchomienie palnika...."
Code "G31 z-30 F1000" ' opuszczanie osi Z do wspolrzednej -30 - w tym czasie powinna nastapic aktywacja czujnika
While IsMoving()
Wend
Call setdro(2,0)
Code "G92 z-1.5" ' korekta czujnika
While IsMoving()
Wend
End''koniec makra
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 20
Raczej wina macha.
Jaka wersja macha pytam bo najnowsze wersje miały problem z probe na csmio objawiało się to e-pidem.
Bezproblemowo działająca wersja macha pod plazme to 022
Jaka wersja macha pytam bo najnowsze wersje miały problem z probe na csmio objawiało się to e-pidem.
Bezproblemowo działająca wersja macha pod plazme to 022
-
Mach R3.043.022 Pierwszy raz odpali skrypt Działa sygnał Digitize, Przy następnym uruchomieniu m300 nie czyta sygnału Pomaga reset komputera. Może trzeba dodać jakąś komendę w makro żeby po zdziałaniu zresetować sygnał albo coś w tym stylu
-
Widzę że nie można edytować postu to piszę pod
Metod prób i błędów przepoiłem czujnik ina inne wejście na płycie sterownika i ruszyło. Za pierwszym razem zaświeci sygnalizacja sygnału Digitizer w diagnostyce Mach za następne sygnały nie powodują świecenia lampki ale działają w makro m300 Może coś nie tak ze sterownikiem Mam taki, który kiedyś kupiłem w firmie MAFA. pozdrawiam !!
Metod prób i błędów przepoiłem czujnik ina inne wejście na płycie sterownika i ruszyło. Za pierwszym razem zaświeci sygnalizacja sygnału Digitizer w diagnostyce Mach za następne sygnały nie powodują świecenia lampki ale działają w makro m300 Może coś nie tak ze sterownikiem Mam taki, który kiedyś kupiłem w firmie MAFA. pozdrawiam !!
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Panowie wybaczcie, ze sie wtracam w temat ale czy moglby mnie ktos poratowac konkretnym i dobrze spasowanym postprocesorem do sheetcama TNG i makrem do macha bo juz sie tyle naczytalem, namieszalem w machu i mam metlik (a jestem zoltodziobem)
-
- Posty w temacie: 4
Panowie, mam taki banalny problem, ale nie potrafię znaleźć na niego odpowiedzi. Mianowicie chce usunąć zwłokę czasową na końcu palenia. W Sheetcamie mam wpsiane na 0 Ale i tak przy paleniu zawsze czeka ok. 1s na końcu. Korzystam z postprocesora i makro z tego tematu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam