Zacznę od konkretów.
Posiadam maszynę CNC router frezujący 1325 z japońskimi servo motorami i wrzecionem włoskim HSD o mocy 7 Kw, max. 18000 obr/min, pompa podciśnieniowa Beckera VLTF series 2, BRAK CHŁODZENIA FREZA. Brak chłodzenia wynika z tego, że blachy poddaje się szlifowaniu zaraz po frezwaniu, usuwanie mgły olejowej znacznie wydłużyłoby pracę.
Maszyna ma służyć do robienia wzorów na blasze aluminiowej H22 o grubości 3mm oraz H24 o grubości 1.5 mm, a także do wycinania otworów w podanych wcześniej blachach.
Na starej maszynie, która miała napędy kulowe i 3kw wrzeciono stosowałem stałe ustawienie obojętnie czy używałem frez 15 mm czy 6 mm i wszystko działało bezproblemowo. Frezowanie od czoła. Używałem ustawień 9000 obr/min przy feedrate na poziome 1000mm/min i zbieraniu 0,5 mm aluminium na przejście. (podejrzewam, że są to złe ustawienia, ale działało dobrze). Stosowałem zwykłe frezy HSS i jeden starczał na naprawdę długo.
Teram moje pytanie:
1. Zakupiłem teraz frezy fi12 trzypiórowy oraz fi6 dwupiórowy, węglikowe ogólnego zastosowania. Chciałbym na nowej maszynie zwiększyć feedrate do poziomu min. 2000mm/min z zachowanie zbierania 0,5 mm aluminium na przejście. Czy obroty mam dobierać z katalogiem czy może poradzicie mi jakie bezpieczne obroty dobrać do tego typu frezów i maszyny, biorąc pod uwagę BRAK CHŁODZENIA i żeby frez służył jak najdłużej?
2. Pracując w blasze H22 nie ma większych problemów z obróbką, jednak w H24 blacha i frez strasznie szybko się grzeją. Jak poprawnie zmieniać parametry freza do tego typu stopu ?
3. Czy do wycinania otworów wybierać frezem 0,5 mm na przejście aż wytnę otwór czy lepiej może zakupić jednopiórowy frez węglikowy i jechać 3mm blachę na wylot ?
Proszę mnie nie potępiać za brak wiedzy, głównie zajmuję się projektowaniem w firmie, ale jestem zmuszony być również operatorem maszyny.

Pozdrawiam.
Dodane 1 godzina 3 minuty 50 sekundy:
Frezy, które mam:
https://www.dormerpramet.com/pl-pl/prod ... id=DORS933
oraz myślę nad zakupem tego:
http://www.dolfamex.com.pl/produkty/dolfa-1-s-z1