margor pisze:Jak Ci ktoś mówi, że alu (ogólnie rzecz ujmując) obrabia się na sucho - to chyba nie do końca wie co mówi (chciałem napisać matoł ale może to za ostre sformułowanie). Stare porzekadło mówi, że kto smaruje ten jedzie. Tak więc spróbuj raz jeszcze lecz z chłodziwem - zobaczysz jaka jest różnica.
Święta racja, a jeszcze lepiej chłodziwo z olejem.
Sivy pisze:Obroty około 26tyś
Sivy pisze:Gdy ciąłem na 3mm wgłab było słychać że się męczyło.
Mowa o wrzecionie. Co to za wynalazek co osiaga 26tyś. obrotów a męczy się przy blaszce aluminiowej?? To wrzeciono jest ze styropianu, czy jak?
Sivy pisze:Problem w tym że żadna z firm która sprzedaje frezy nie potrafi doradzić co kupić, i nikt nie powie jaki dać posuw przy obrotach x i frezowaniu na głębokość y
O wypraszam sobie, ostatnio współpracowałem z pewnym przedstawicielem narzędzi w pełnym tego słowa znaczeniu. Pokazywałem mu robotę on przywoził narzędzia, dawał mi parametry, parę wskazówek i puszczaliśmy, i podczas obróbki słuchając kazał wprowadzać korektę, jeśli było ok, to firma kupowała jego narzędzia. Firma w Polsce od 2 lat bodajże jest, teraz nazwy nie mogę podać bo mi wyleciała z głowy, ale w porównaniu np. do doradztwa z sandvika i ich podejściem do klienta, to przedstawiciel sandvik jest amatorem, w każdym razie na pewne wojewodztwo. Zreszta nie mam za dobrych wspomnień z sandvikiem, sprzedawca typu kup i spadaj pan, bo mi sie spieszy