Problem z robieniem głędokiego otworu w alu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
Problem z robieniem głędokiego otworu w alu
Co robię nie tak i jak temu zaradzić?
Używam frezu 6mm 3 pióra do zrobienia otworu 8mm na głębokość 30mm.
Tak do połowy szło ok ale później lipa. Frez obkleja się w alu i ciężko odkleić go z piór, materiał się grzeje strasznie. Czy to efekt mielenia wiórów co zostają w otworze?
Frez TiAlN.
Używam frezu 6mm 3 pióra do zrobienia otworu 8mm na głębokość 30mm.
Tak do połowy szło ok ale później lipa. Frez obkleja się w alu i ciężko odkleić go z piór, materiał się grzeje strasznie. Czy to efekt mielenia wiórów co zostają w otworze?
Frez TiAlN.
Tagi:
-
Też tak myślałem, ale chciałem zobaczyć jak mi się uda zrobić to na mojej frezarce. Będę musiał zrobić otwór na łeb śruby aby ją schować a resztę wiertarką stołową bo wiertło za długie a mam materiał w imadle itp itd (jest za wysoko niestety). nie zrobiłem jeszcze dodatkowych otworów na zetce aby wrzeciono podnieść i tak muszę się na razie męczyć. Otwór ma być na przelot. Jestem początkujący i jak na razie polegam tylko na machu aby obliczyć prędkości skrawania itp plus yt i forum. Tak to wygląda. Frezy też kosztują a kilka już poszło. Praktyka potrzebna 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Warto dobrze ustawić strumień chłodziwa tak by wypłukiwał urobek i dobre chłodził materiał i frez inaczej zaklejenie murowane.
jeśli masz za długie wiertła to albo możesz poobcinać i naostrzyć albo kupować krótkie.
jeśli masz za długie wiertła to albo możesz poobcinać i naostrzyć albo kupować krótkie.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Problem z robieniem głędokiego otworu w alu
WYwiercic otwor wiertlem 7.5mm a frezem wykonczyc.majkel1987 pisze:Co robię nie tak i jak temu zaradzić?
Używam frezu 6mm 3 pióra do zrobienia otworu 8mm na głębokość 30mm....
Albo frezowac otwor na wiele etapow - nawet po 2mm
z wycofaniem, zeby wydmuchac wiory i przesmarowac frez.
No i frez jak najmniej pior zeby bylo miejsca na wiory.
q
-
Na początku zacząłem robić frezem 4mm z czterema piórami. Doszedł na 12, chyba, mm i po nim. Nowy frez, niestety.....
Otwór jadę spiralą
G 02 X29.97 Y25 I-0.34 J0 z-0.1
X29.97 Y25 I-0.34 J0 z-0.2
CZy zetka jak zejdzie o 0.1mm na okrąg do za dużo czy za mało? Dajmy dla przykładu frez 6mm
Posów powinien być mniejszy w takiej operacji niż przy planowaniu czy to mało ważne?
Też TiAlN czy HSS, czy jeszcze jakiś inny? Nie będę też szastał kasą na początku mojej przygody więc jaki najlepiej?oprawcafotografii pisze:No i frez jak najmniej pior zeby bylo miejsca na wiory.
To wydaje się najlepsze, albo tylko wiertłem otwór, bo nie potrzebuje aż tak mieć dokładnie a gniazdo na łeb śruby frezem i tyle.WYwiercic otwor wiertlem 7.5mm a frezem wykonczyc.
Właśnie z chłodziwem problem bo jeszcze nie obudowałem maszyny. Jak na razie Z WD jadę i na sucho. Pewnie to jest główną przyczyną mojego problemu.adam Fx pisze:Warto dobrze ustawić strumień chłodziwa tak by wypłukiwał urobek i dobre chłodził materiał i frez inaczej zaklejenie murowane.

Otwór jadę spiralą
G 02 X29.97 Y25 I-0.34 J0 z-0.1
X29.97 Y25 I-0.34 J0 z-0.2
CZy zetka jak zejdzie o 0.1mm na okrąg do za dużo czy za mało? Dajmy dla przykładu frez 6mm
Posów powinien być mniejszy w takiej operacji niż przy planowaniu czy to mało ważne?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
jak nie potrzebujesz dokładności to nie wiem w czym problem. weź wiertło 8 wywierć otwór i potem popraw frezem, nawet i 0,1 mniej żeby Ci o boki nie tarł. Zamiast dyskutować i się zastanawiać już byś miał robotę zrobioną i cały frez.
Jak chcesz mieć powierzchnię ładną to jak kolega pisze wiertło 7,5 i rozfrezować.
Jak chcesz mieć powierzchnię ładną to jak kolega pisze wiertło 7,5 i rozfrezować.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Otwory wierć wiertłem , lepiej wióry wtedy odchodzą.majkel1987 pisze:Też tak myślałem, ale chciałem zobaczyć jak mi się uda zrobić to na mojej frezarce. Będę musiał zrobić otwór na łeb śruby aby ją schować ...
Frezy też kosztują a kilka już poszło. Praktyka potrzebna
Do pogłębień pod łeb śruby używam takich pogłębiaczy
http://metalpol.wroclaw.pl/sklep_intern ... z_din_3731
..... , nie wiem dlaczego większość ich nie stosuje , tylko frezem męczą te ,, dziury".

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki