Długość robocza frezu a głębokość obróbki
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Długość robocza frezu a głębokość obróbki
Witam,
przymierzam się do kupna kilku frezów z myślą o frezowaniu kieszeni w aluminium do głębokości ok. 25mm i zauważyłem, że większość frezów ma długość roboczą do 15mm. Zastanawiam się, czy do takiej obróbki długość robocza musi być co najmniej taka sama jak wysokość krawędzi gotowej kieszeni, czy może być krótsza?
przymierzam się do kupna kilku frezów z myślą o frezowaniu kieszeni w aluminium do głębokości ok. 25mm i zauważyłem, że większość frezów ma długość roboczą do 15mm. Zastanawiam się, czy do takiej obróbki długość robocza musi być co najmniej taka sama jak wysokość krawędzi gotowej kieszeni, czy może być krótsza?
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Długość robocza frezu a głębokość obróbki
Przejrzałeś dobrze katalogi narzędzi , że zadajesz takie pytanie?philut pisze:Witam,
przymierzam się do kupna kilku frezów z myślą o frezowaniu kieszeni w aluminium do głębokości ok. 25mm i zauważyłem, że większość frezów ma długość roboczą do 15mm. ...
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
http://allegro.pl/frez-vhm-2p-do-alumin ... 92536.html
http://allegro.pl/frez-vhm-1-piorowy-6m ... 86389.html
kilka sekund szukania i masz 2 frezy z częścią roboczą 25mm
http://allegro.pl/frez-vhm-1-piorowy-6m ... 86389.html
kilka sekund szukania i masz 2 frezy z częścią roboczą 25mm
Niema rzeczy niemożliwych czasem potrzeba tylko więcej czasu....sinumeric 840..ctx 310 v3 eco, dmc 635 ,nef400,durma 30160, trumpf 3030 ...fanuc 0i
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Nie musi. nawet wg mnie takie są gorsze niz frezy z szyjką (chodzi o sztywność narzędzia). Frezy z szyjką mają przewężenie za częścią roboczą, umozliwiające schodzienie niżej nie trąc częścią chwytową o obrobioną powierzchnię. Dla przykładu ja mam w swoich zbiorach taki frez fi8 o długości roboczej rzędu 10mm i z szyjką umozliwiającą zagłębienie się do az 60mm.philut pisze:Zastanawiam się, czy do takiej obróbki długość robocza musi być co najmniej taka sama jak wysokość krawędzi gotowej kieszeni, czy może być krótsza?
Tu foto tego typu frezu. Słabo troche widać, ale część robocza ma średnice chwytu

Są też tacy co szyjk szlifują we własnym zakresie

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam
tak jak przedmówca uważam że nie ma sensu szukania długiego freza lepiej sprawić sobie z standardową długością a np. 3 piórowy. po pierwsze parametry można dać do góry po drugie mniej denerwujący dźwięk. to jednak zalezy od Ciebie. Tak jak już komuś pisałem najlepiej wykorzystać jakąś firmę do tego która zaproponuje nam coś mamy podgląd na cenę i ogólnie możemy porównać.
Ja mogę polecić firmę CERA-TEC ja z nimi coś tam współpracuję i nie narzekam. Wiadomo każdy ma jakiegoś dostawcę więc można u niego zapytać.
Ceny frezów niestandardowych jak wiemy są wyższe więc najlepiej poruszać się w standardach .
Pozdrawiam i mam nadzieję iż pomogłem
tak jak przedmówca uważam że nie ma sensu szukania długiego freza lepiej sprawić sobie z standardową długością a np. 3 piórowy. po pierwsze parametry można dać do góry po drugie mniej denerwujący dźwięk. to jednak zalezy od Ciebie. Tak jak już komuś pisałem najlepiej wykorzystać jakąś firmę do tego która zaproponuje nam coś mamy podgląd na cenę i ogólnie możemy porównać.
Ja mogę polecić firmę CERA-TEC ja z nimi coś tam współpracuję i nie narzekam. Wiadomo każdy ma jakiegoś dostawcę więc można u niego zapytać.
Ceny frezów niestandardowych jak wiemy są wyższe więc najlepiej poruszać się w standardach .
Pozdrawiam i mam nadzieję iż pomogłem
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Re: Długość robocza frezu a głębokość obróbki
Witajcie!
Wiem, że papier przyjmie wszystko, także ten cyfrowy, ale potem bywają czasem problemy z wykonaniem tych cudów. Dlatego wolę dopytać, zanim zaprojektuję coś, czego nie da się wykonać.
Czy są narzędzia pod frezarki CNC, którymi da się w aluminium lub w kwasiaku, wykonać rowki o głębokości 30mm i szerokości 5mm?
Pozdrawiam,
Kuba
Wiem, że papier przyjmie wszystko, także ten cyfrowy, ale potem bywają czasem problemy z wykonaniem tych cudów. Dlatego wolę dopytać, zanim zaprojektuję coś, czego nie da się wykonać.
Czy są narzędzia pod frezarki CNC, którymi da się w aluminium lub w kwasiaku, wykonać rowki o głębokości 30mm i szerokości 5mm?
Pozdrawiam,
Kuba