Ścianka pod kątem
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
Ścianka pod kątem
Witam, mam do wykonania kilkaset sztuk ksztaltu jak ponizej. Element wykonany bedzie z preta 70x70. Zastanawiam się czy robić tą ściankę pod kątem 10 stopni frezem kulowym czy zamówić frez naostrzony pod kątem 10 stopni, wówczas potrzebuje frez do promieni również z koncówka pod kątem. Jak lepiej, wszystko kulowym czy bawic sie w dorabianie narzedzi ?

Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Ja bym te 10 stopni robił frezem, który te 10 stopni ma. Przy tej ilości sztuk, to jedyna możliwość, bo ci na jedno przejście pójdzie, a koszt przeostrzenia freza będzie tańszy, niż obróbka kopiowaniem. Przy okazji - przemyśl, jak to mocować, bo moim zdaniem opłaci się dociski dla takiej serii, żeby szybko założyć i zdjąć dorobić. W imadłach mocowanie będzie trwało za długo.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: Ścianka pod kątem
Będziesz obrabiał na maszynie CNC , czy na konwencjonalnej ?stalkwasek pisze:Witam, mam do wykonania kilkaset sztuk ksztaltu jak ponizej. Element wykonany bedzie z preta 70x70. ...
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Ja użyłbym np. takiej głowicy http://allegro.pl/glowica-frezarska-fre ... 60667.html i przerobił ja na specjalną z płytka kształtową na gotowo.
Wszystko zależy od rachunku zysków i kosztów.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Racja, 100x70 *ZiG pisze:Jak chcesz to robić z pręta 70x70 skoro tam wymiar jest 70 bez tego ząbka. Na oko to ma w najszerszym miejscu z 90 mm.
Jaki to materiał i jaką maszyną dysponujesz ?
Jakis konkretny pomysl na tedociski ? Polecacie jakies firmy zajmujace sie ostrzeniem frezow ?jasiu... pisze:Ja bym te 10 stopni robił frezem, który te 10 stopni ma. Przy tej ilości sztuk, to jedyna możliwość, bo ci na jedno przejście pójdzie, a koszt przeostrzenia freza będzie tańszy, niż obróbka kopiowaniem. Przy okazji - przemyśl, jak to mocować, bo moim zdaniem opłaci się dociski dla takiej serii, żeby szybko założyć i zdjąć dorobić. W imadłach mocowanie będzie trwało za długo.
CNC, Frezarka 3 osiowa bramowa. 4000x2000x700.WZÓR pisze:Będziesz obrabiał na maszynie CNC , czy na konwencjonalnej ?stalkwasek pisze:Witam, mam do wykonania kilkaset sztuk ksztaltu jak ponizej. Element wykonany bedzie z preta 70x70. ...
Mariusz.
Wiesz kto może mi coś takiego wykonać ?zdzicho pisze:Ja użyłbym np. takiej głowicy http://allegro.pl/glowica-frezarska-fre ... 60667.html i przerobił ja na specjalną z płytka kształtową na gotowo.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Ot chociażby coś podobnego do http://www.rais.pl/pl/produkt/docisk-bo ... niony.html (drugie zdjęcie, to zielonkawe obejrzyj) tech docisków bocznych jest poro, sam możesz, jak masz czas podobne wykonać i wówczas z jednej strony belka, utrzymująca równoległość, z drugiej właśnie podobne dociski.
Firm wykonujących frezy kształtowe jest dość sporo. Wtedy zgrubnie jedziesz głowiczką, można pokombinować taką z okrągłymi płytkami, a na gotowo właśnie dajesz przejście frezem.
Firm wykonujących frezy kształtowe jest dość sporo. Wtedy zgrubnie jedziesz głowiczką, można pokombinować taką z okrągłymi płytkami, a na gotowo właśnie dajesz przejście frezem.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Witam, a ja proponuję taki fazownik z regulowanym kątem fazowania, ze względu na 1 płytkę demonem prędkości to, to nie jest, ale w twoim przypadku powinno zdać egzamin.
Szperałem w internetach i nie mogłem zlokalizować bezpośredniej oferty.http://allegro.pl/ShowItem2.php/itemNot ... prawkask40
Zdjęcie z zakończonej aukcji Allegro.
-